Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řím chce zrušit zbrojní embargo proti Libyi. Podle Salviniho to pomůže zastavit migranty

zbraně
zbraně
Foto: Pixabay

Řím - Italský ministr vnitra Matteo Salvini dnes přišel s návrhem na zrušení zbrojního embarga proti Libyi. Severoafrickému státu by to prý pomohlo úspěšněji potírat pašeráky lidí a bránit migrantům cestovat do Evropy.

Salvini řekl novinářům, že nechce vidět žádné další lodě s migranty, které by opouštěly libyjské pobřeží a směřovaly do Itálie. Dodal, že evropští spojenci musejí vyvinout větší úsilí k tomu, aby pomohli přetnout migrantům cestu přes Středozemní moře.

"Mým cílem je, aby se sem nedostal ani jeden člun," řekl Salvini po jednání s libyjským vicepremiérem Ahmadem Maítíkem. "Cílem je, aby lidé, kteří mají právo přijít do Itálie, sem přiletěli letadlem, nejlépe první třídou," dodal ministr.

Podle Salviniho je nezbytné zrušit zbrojní embargo proti Libyi, které OSN vyhlásila v roce 2011. Sankce měly diktátorovi Muammaru Kaddáfímu zabránit používat proti povstalcům novější a účinnější zbraně. Povstání nakonec přivodilo jeho pád. "Pašeráci lidí a zbraní to (embargo) zjevně ignorují," upozornil Salvini s tím, že se sami vyzbrojují podle potřeby. 

Témata:  Libye zbraně Itálie Matteo Salvini

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy