Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Berlínská gay pride je v plném proudu. V průvodu jdou desítky tisíc lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Berlín - V Berlíně se dnes koná 40. ročník akce známé jako Christopher Street Day. Desetitisíce lidí jsou v duhovém průvodu na podporu sexuálních menšin. Řada mužů zvolila ženské oblečení s vysokými podpatky nebo naopak jen krátké trenýrky.

Pochod, jehož hlavní osu tvoří asi 70 kamionů a autobusů, vyrazil ze západoberlínské nákupní třídy Kurfürstendamm za zvuků taneční hudby kolem 13:00 SELČ. 

Letošní pochod hrdosti sexuálních menšin má motto "Moje tělo - moje identita - můj život", čemuž odpovídá i řada transparentů, které jeho účastníci třímají. "Jsem takový, jaký jsem", "Bez omezení lesbická", "Nejsem zmatený, ty jsi", stojí na některých z nich. Nesou je lidé z celého světa - v průvodu jdou například Kanaďané, Venezuelané, Poláci nebo Bavoři oděni ve svém tradičním oblečení.

Pochod, který může na první pohled vypadat jako velká letní párty, má i letos politický rozměr. "Má to být párty, a je to tak dobře, ale jde také o politické požadavky," zdůrazňuje Kevin Clarke z berlínského muzea homosexuálů. Letos pořadatelé chtějí třeba zrovnoprávnění všech rodinných uspořádání, spravedlivé zastoupení lesbiček v médiích nebo větší zviditelnění dějin sexuálních menšin ve školství.

Prosazení řady zásadních požadavků už letošní Christopher Street Day může slavit. "Manželství pro všechny je už rok skutečností a já mám dobré zprávy - země se točí dál. Kvůli naší lásce nás nepostihlo cunami, zemětřesení ani mor, jak tvrdili někteří naši nepřátelé," prohlásil dnes jeden z řečníků, a připomněl tak loňské překvapivé prosazení manželství pro páry stejného pohlaví ve spolkové republice.

Témata:  homosexuálové Berlín gayové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy