Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf britské diplomacie má obavy: Brexit bez dohody potěší Putina

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn/Paříž - Šéf britské diplomacie Jeremy Hunt dnes během návštěvy Francie varoval, že by brexit bez dohody potěšil jedině ruského prezidenta Vladimira Putina. Do Ruska se navážel i kvůli Krymu a novičoku.

"Pokud skončíme bez dohody, bude z toho mít radost jedině Putin," řekl Hunt v rozhovoru, který dnes poskytl rozhlasové stanici France Inter. "Myslím, že když vidíme ruskou agresi, musíme si uvědomit, že jde o velmi nestabilní chvíli v historii. Je tu Krym a jsou tu chemické zbraně v ulicích Anglie, což schválili Rusové," dodal.

Hunt tak narážel na anexi ukrajinského Krymského poloostrova Ruskem a otravu bývalého ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v jihoanglickém Salisbury nervově paralytickou látkou novičok.

"Francie je nám v těchto záležitostech velmi blízko. (...) Odpovědnost za bezpečnost Evropy nám káže zachovat a rozvíjet spolupráci našich zemí, a nemířit k jejímu přerušení," nabádal v této souvislosti Hunt. Dal přitom najevo, že možnost brexitu bez dohody s Evropskou unií mu "nyní dělá velké starosti".

"Britská vláda přišla s řešením, ale obávám se, že dost lidí si v EU myslí, že bude stačit, když se vyčká na změnu postoje Británie. To se nestane a brexit bez dohody bude tragédií pro Evropu, bude ekonomicky problematický, ale my najdeme způsob, jak prosperovat. Co mi však dělá větší starost, je to, že to může změnit cítění Britů vůči Evropě s hlubokým dopadem na naše mezinárodní partnerství. Toto je historicky velmi, velmi důležitý moment," dodal Hunt.

Témata:  Brexit Velká Británie Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy