Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml zuří kvůli krokům nového arménského vedení, pobouřilo ho zatčení generála

Vlajka Arménie
Vlajka Arménie
Foto: Pixabay

Moskva/Jerevan - Nové arménské vedení, které se dostalo k moci po dubnovém pádu proruského premiéra Serže Sargsjana, je terčem kritiky ze strany Moskvy. Nelibost v Kremlu podle listu Kommersantu vyvolalo především nedávné zatčení generála Jurije Chačaturova, který je generálním tajemníkem Ruskem řízené Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB).

Vláda nového arménského vůdce Nikola Pašinjana, kterou na jaře do vedení jihokavkazského státu vynesly lidové protesty v Jerevanu, zahájila trestní stíhání bývalého prezidenta Roberta Kočarjana a obviňuje ho z ohrožení ústavního pořádku. Měl se ho dopustit po volbách v roce 2008, kdy násilně potlačil demonstrace proti zvolení Sargsjana do čela státu. Jako jeden ze Sargsjanových odpůrců byl vězněn i Pašinjan.

Šéf ODKB Chačaturov byl v roce 2008 velitelem jerevanské posádky. Arménie jeho zatčením podle názoru Moskvy zasadila "kolosální" ránu reputaci vojenskopolitického bloku, jehož členy jsou kromě Arménie a Ruska Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý prohlásil, že "události v Arménii nemohou Rusko neznepokojovat, a to i vzhledem k úkolům organizací v postsovětském prostoru". Kommersant dnes cituje slova nejmenovaného ruského diplomata, že "pokusy očernit Chačaturova a celou ODKB vyvolali hráči stojící mimo region".

Roztržka může ohrozit dodávky ruských zbraní do Arménie, na nichž se obě strany dohodly v roce 2012. Rusko se zavázalo dodat mimo jiné i moderní víceúčelové stíhačky Su-30SM. Celkem dosahoval kontrakt hodnoty 100 milionů dolarů (2,2 miliardy korun), první část výzbroje už Jerevan obdržel.

Témata:  Arménie Rusko Sergej Lavrov

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy