Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN drží pietu za zemřelého Kofiho Annana

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Washington/Praha - Informační centrum OSN otevřelo pro veřejnost kondolenční knihu k úmrtí bývalého generálního tajemníka Kofiho Annana. V Česku pracovníci organizace drželi minutu ticha dnes v poledne. Kondolenční kniha je v pražském Informační centrum OSN (UNIC) přístupná do dnešních 16:30 a také v úterý od 10:00 do 16:00.

Od neděle do úterý všechny úřadovny OSN po celém světě vyvěsily vlajku na půl žerdi. Dnes uctili jejich zaměstnanci památku zesnulého ghanského diplomata minutou ticha.

Kondolenční telegram generálnímu tajemníkovi OSN Antóniu Guterresovi dnes zaslal český prezident Miloš Zeman. "Kofi Annana si pamatuji jako výborného diplomata, skvělého leadera a charismatického člověka. Vysoce oceňuji jeho práci v roli generálního tajemníka," uvedl Zeman. Annan podle něj přivedl OSN do nového tisíciletí mimo jiné přijetím některých strategických dokumentů.

Ghanský diplomat zemřel po krátké nemoci v sobotu 18. srpna ve věku 80 let. Byl v pořadí sedmým lídrem OSN. Organizaci vedl po dvě funkční období od roku 1997 do roku 2006. V roce 2001 byl společně s OSN oceněn Nobelovou cenou za mír. V roce 2012 Annan sloužil jako zvláštní zmocněnec pro Sýrii a stál v čele úsilí o mírové řešení konfliktu v blízkovýchodní zemi.

V Česku byl Annan dvakrát, oficiálně v červenci 1999, kdy mimo jiné navštívil tehdejšího českého prezidenta Václava Havla na chalupě na Hrádečku, a pak soukromě v březnu 2001.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Česká republika Kofi Annan

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy