Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA už brzy přestanou létat k ISS na Sojuzech, slibuje Pence. Za jedno místo zaplatí desítky milionů

Takhle vypadá planeta Země z ISS
Takhle vypadá planeta Země z ISS
Foto: Pixabay

Houston - Americký viceprezident Mike Pence ve čtvrtek navštívil Kennedyho vesmírného střediska v Houstonu. Naznačil brzké ukončení spolupráce s Ruskem při cestách astronautů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

"Po dobu víc než sedmi let jsme byli nuceni létat do kosmu autostopem," řekl viceprezident. Mnozí Američané podle něj ani nevědí, že za dopravu na ISS Spojené státy Rusku platí. Jedno místo v dopravní lodi Sojuz stojí 82 milionů dolarů.

"Slibuji vám, že brzy, velmi brzy budou američtí astronauti létat do vesmíru na amerických raketách, které budou startovat z území USA," řekl Pence a připomněl projekty pilotovaných letů Dragon společnosti SpaceX a CTS-100 Starliner firmy Boeing. Očekává se, že startovat na oběžnou dráhu s posádkou začnou už příští rok.

Spoléhat se na ruské rakety Sojuz byli Američané nuceni po ukončení projektu raketoplánů v roce 2011. Od té doby létali astronauti na ISS výhradně na ruských strojích.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmírná loď Sojuz vesmir Mike Pence

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy