Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čečenský vůdce Kadyrov chce zakázat aktivistům za lidská práva vstup do země

Ramzan Kadyrov, je od 15. února 2007 prezidentem autonomní Čečenské republiky. Je synem bývalého prezidenta Achmata Kadyrova.
Ramzan Kadyrov, je od 15. února 2007 prezidentem autonomní Čečenské republiky. Je synem bývalého prezidenta Achmata Kadyrova.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov chce zakázat bojovníkům za lidská práva vstup do Čečenské republiky. Obhájci lidských práv a západní politici čečenské vládě vyčítají, že potlačuje v regionu politické oponenty, diskriminuje ženy a pronásleduje sexuální menšiny. Čečenské úřady to ale odmítají.

Aktivisté podle Kadyrova brání "našim lidem žít v míru", citovala dnes jeho agentura Reuters. "Mají jen jeden cíl: uškodit nám," řekl Kadyrov ve svém čtvrtečním projevu k bezpečnostním složkám, v němž obhájce lidských práv označil za teroristy a extremisty.

Vstup do regionu chce čečenský vůdce aktivistům zakázat po procesu s šéfem tamní pobočky organizace na ochranu lidských práv Memorial Ojubem Titijevem. Tomu hrozí deset let vězení za držení 180 gramů marihuany. Titijev tvrdí, že mu marihuanu podstrčila policie.

Ochránci lidských práv proces ostře sledují. Kadyrov v projevu uvedl, že se do země kvůli tomu sjíždí "prodejná chamraď z celého světa", napsal ruský web rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes v komentáři tvrdil, že výroky čečenského lídra mohly být vytrženy z kontextu. "Musíme rozlišovat mezi různými lidskoprávními aktivisty... Mnoho z nich plní velmi podstatné funkce a těší se zaslouženému respektu," řekl.

Témata:  Ramzan Kadyrov lidská práva Rusko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy