reklama

O pomoci Íránu rozhodla ve čtvrtek Evropská komise. Jde o součást balíčku 50 milionů eur vyčleněných pro Írán.

"Pomoc od evropských daňových poplatníků udržuje schopnost (íránského) režimu zanedbávat potřeby svých obyvatel a potlačovat smysluplné politické změny", uvedl šéf odboru amerického ministerstva zahraničí pro vztahy s Íránem Brian Hook.

Podle něho rozhodnutí Bruselu "vysílá špatný signál ve špatnou dobu". Hook dodal, že více peněz v rukou íránského režimu znamená více prostředků pro provádění vražedných útoků v evropských zemích.

Nové americké sankce vůči Íránu jsou důsledkem květnového rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Írán se v ní zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení části sankcí. Trumpovi nicméně vadilo, že dohoda se nevztahuje na íránský balistický program či na zapojení země do válek v Sýrii a Jemenu.

K odstoupení USA od dohody, kterou podepsaly také Británie, Francie, Rusko, Čína a Evropská unie, se již dříve kriticky vyjádřili její další signatáři a EU usiluje o to, aby zachovala obchod s Íránem. 

Americká vláda v pátek zrušila také roční finanční pomoc ve výši 200 milionů dolarů (4,4 miliardy korun) pro Palestince na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. Podle agentury Reuters o tom informoval činitel amerického ministerstva zahraničí, který si nepřál být jmenován. Podle něj vláda na žádost prezidenta Donalda Trumpa "přesměruje" danou sumu jinam, kde je naléhavě zapotřebí.