Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajfun Mangkhut zabil na Filipínách 64 lidí

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Tajfun Mangkhut, doprovázený přívalovými dešti a vichřicí, dnes dorazil na jih Číny poté, co si předtím na Filipínách vyžádal desítky mrtvých. Většina obětí zahynula při sesuvech půdy nebo potom, co se na ně zřítily domy. Úřady v jihočínské provincii Kuang-Tung, v Hongkongu a Macau vyhlásily nejvyšší stupeň nebezpečí. Mangkhut je letos nejsilnější bouří v této oblasti.

Nejméně 64 lidí zabil na Filipínách mohutný tajfun Mangkhut, který se v sobotu přehnal přes sever souostroví. S odvoláním na informace filipínské policie to uvedla agentura AP. Dalších 45 osob se podle AP pohřešuje, zraněno bylo 33 lidí. Ostatní zdroje zatím uvádějí bilanci nižší, zhruba 50 mrtvých. Většinu obětí si vyžádaly sesuvy půdy v horských oblastech. Vzhledem k tomu, že řada silnic je neprůjezdná a na mnoha místech nefunguje telefonické spojení, nejsou veškeré dopady živlu ještě známy.

Podle zpravodajského serveru BBC News a agentury AFP zahynulo na 50 osob, agentura Reuters píše, že počet obětí by mohl dosáhnout nejméně 50. Podle agentury DPA se filipínské úřady obávají, že počet obětí by se mohl vyšplhat až ke stovce, protože na severu země sesuv půdy zavalil dům obývaný důlními dělníky. Nacházelo se v něm nejméně 40 lidí, uvedl starosta města Itogon.

Dnes tajfun udeřil na čínskou pevninu a pustoší oblasti v provincii Kuang-tung, Hongkongu a Macau.

Více než 100.000 osob na Filipínách nalezlo útočiště v evakuačních centrech, napsal server BBC News.

V zemědělské provincii Cagayan na hlavním ostrově Luzon existují obavy z rozsáhlých škod na úrodě. Poradce prezidenta Francis Tolentino prohlásil, že podle odhadů se před příchodem bouře podařilo sklidit jen pětinu úrody, což vážně ohrožuje zásoby rýže a kukuřice. Postižené oblasti si z letadla prohlédl filipínský prezident Rodrigo Duterte, podle kterého následky tajfunu nejsou tak strašné, jak se čekalo.

Mangkhut udeřil na filipínskou pevninu u města Baggao na severovýchodním okraji ostrova Luzon v sobotu kolem 1:40 místního času (v pátečních 19:40 SELČ) a o 20 hodin později Filipíny opustil.

Původně byl Mangkhut označovaný za supertajfun vzhledem k mohutnému vichru, který před příchodem bouře na filipínskou pevninu dosahoval v nárazech až 330 kilometrů v hodině. Kvůli bouři bylo na Filipínách zrušeno 150 letů, z toho třetina mezinárodních, zastavena byla námořní doprava.

BBC připomíná, že tajfuny jsou na Filipínách časté, nicméně síla Mangkhutu vyvolává v lidech vzpomínky na tajfun Haiyan, který v roce 2013 připravil o život více než 7000 lidí. Šlo o nejsilnější bouři, jakou v historii měření na Filipínách zaznamenali. Od té doby se ale zlepšily evakuační a záchranné plány.

Tajfun Mangkhut má v Číně dvě oběti

Dvě oběti si v jihočínské provincii Kuang-Tung vyžádal tajfun Mangkhut, který dnes dorazil do Číny poté, co si na Filipínách vyžádal desítky mrtvých. Z provincie muselo být evakuováno 2,4 milionu lidí. S odvoláním na čínskou televizi to uvedla agentura AP. Úřady v provincii Kuang-Tung, v Hongkongu a Macau vyhlásily nejvyšší stupeň nebezpečí.

Tajfun na čínskou pevninu udeřil odpoledne místního času (dopoledne SELČ) v oblasti města Tchaj-šan, provázel ho vichr o rychlosti 162 kilometrů v hodině, který zvedl třímetrové vlny.

Na 2,4 milionu lidí ze sedmi měst v provincii Kuang-Tung bylo evakuováno, do přístavů se muselo vrátit 50.000 lodí, kasina v čínské správní oblasti Macao, která je známá jako ráj hráčů, vůbec poprvé zůstala zavřená a život v Hongkongu se podle agentur prakticky zastavil.

Úřady vyzvaly lidi, aby nechodili do oblasti hongkongského přístavu Victoria Harbour. Vichřice v tomto městě strhla stavební jeřáb a voda tu, stejně jako v Macau, zaplavila celé ulice. Macao hlásí 15 zraněných.

V Hongkongu při bouři utrpělo zranění přes 110 lidí. Vlny dosahovaly výšky 3,5 metru a na pevninu vyplavovaly z moře ryby. V náporech větru se kývaly mrakodrapy a okenní tabulky se třásly. "Trvalo to dost dlouho, nejméně dvě hodiny, dělalo se mi špatně," řekla jedna z obyvatelek výškové budovy.

Na hongkongském mezinárodním letišti bylo zrušeno přes 800 letů. Toto opatření se dotklo více než 100.000 cestujících.

V Macau podle hlášení místních úřadů zatím utrpělo při bouři zranění pět lidí. Město zažilo loni v srpnu ničivé záplavy v důsledku tajfunu Hato, při kterých zahynulo deset lidí. Na adresu místního meteorologického ústavu se následně snesla obvinění z neschopnosti a korupce.

V Číně byly před příchodem tajfunu, nazvaného místními médii "král bouří", uzavřeny přístavy, rafinérie a velké průmyslové podniky. Do některých míst byly z preventivních důvodů omezeny dodávky proudu. Podle agentury Reuters panují obavy, zda nebude ohrožena výroba cukru v provincii Kuang-Tung, odkud pochází desetina čínské produkce této komodity. Agentura AP uvedla, že byl přerušen provoz rychlovlaků i některých běžných vlaků mezi provinciemi Kuang-tung a Chaj-nan.

Témata:  Filipíny Čína Mangkhut Tajfun

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy