reklama

hasiči dostali hlášení o požáru ve 22 hodin. Po zhruba 1,5 hodině byl uhašen, napáchal ale značné škody. Na místo následně dorazili Hermann Göring, Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Franz von Papen a Heinrich Günther von Hohenzollern.

Göring požár považoval za signál ke spuštění komunistického puče a nacistickému režimu posloužil jako záminka k vyhlášení stanného práva. Skončila svoboda projevu, tisku a sdružování, právo na soukromí nebo na osobní vlastnictví.

Hitlerovi stoupenci využili puče k pronásledování svých oponentů a vlna zatýkání postihla především komunisty. Tehdejší říšský kancléř Adolf Hitler zdůvodnil prohlášení těchto mimořádných opatření potřebou boje proti teroru. A v tomto duchu byli zatčeni i čtyři muži. 

V červenci byli ze založení požáru nakonec obviněni Marinus van der Lubbe, Němec Ernst Torgler a tři Bulhaři Georgi Dimitrov, Blagoi Popov a Vasil Tanev. Nejznámější z nich byl bulharský revolucionář Dimitrov, s nímž v září 1933 začal soud.

Van der Lubbe tvrdil, že jednal sám bez spolupracovníků, a byl popraven 10. ledna 1934. Díky Dimitrovově obhajobě se ale zbytek osvobodili, což rozzuřilo k nepříčetnosti Hermanna Göringa. V tu chvíli už ale Německu vládli nacisté a cesta k diktatuře měla zelenou.