reklama

Referendum se blíží

Obyvatelé Velké Británie k volebním urnám referenda o setrvání či odchodu z EU půjdou již 23. června, tedy za necelé dva týdny. Průzkumy názorů zatím příliš výsledek nenaznačují, protože se obě strany drží na podobných číslech.

Pokud Británie odhlasuje odchod z EU, věci se podle Schäubleho budou muset změnit. „V reakci na brexit bychom nemohli jen tak podporovat další integraci. To by bylo nejapné a mnozí by si oprávněně říkali, jestli to ti politici pořád nepochopili."

Upřesnil, že i kdyby chtělo nakonec odejít jen malé množství Britů, nahlížel by na to „jako na budíček a varování, že nemáme pokračovat v tom, co běžně děláme."

Hrozí rozpad EU?

Odchod Británie z EU by podle něj mohl negativně ovlivnit její partnerské země. „Ale mé protějšky v eurozóně i já děláme vše pro to, abychom se uměli s těmito důsledky vypořádat. Připravujeme se na všechny možné scénáře," vysvětlil.

Schäuble také připustil, že brexit může spustit dominový efekt, kdy budou příklad Velké Británie následovat další země, například Nizozemí. Rozpadu EU se ale nebojí. „Evropa bude fungovat i bez Británie, pokud to bude nutné," uvádí.

Odchod snadný nebude

Varuje také, že navzdory slibům politiků z kampaně za odchod z EU, že nedojde k ekonomickým ztrátám ani narušení ekonomických vztahů se zeměmi EU, bude realita jiná. Upozorňuje, že Velká Británie je ekonomicky se svými partnery v EU tak těsně spjata, že by to „byl zázrak, pokud by tu po odchodu pro Velkou Británii nebyly ekonomické nevýhody."

Zcela také vyloučil, že by Británie i po svém odchodu z EU mohla využívat výhod jednotného trhu způsobem, jakým tomu je v případě Norska a Švýcarska.

„To by znamenalo, že by se země musela řídit pravidly klubu, ze kterého nyní chce vystoupit," varuje. Brexit by tak podle něj znamenal jasné rozhodnutí opustit jednotný trh. „Uvnitř je uvnitř. Venku je venku," dodal.