reklama

Mluvčí čínského ministerstva obrany Žen Kuo-čchiang řekl novinářům na každoměsíčním brífinku pro média, že jednotka minulý měsíc získala kladný posudek tajemníka OSN pro mírové operace Jeana-Pierra Lacroixe. Čína tím plní slib, který dal na půdě OSN před třemi lety prezident Si Ťin-pching.

Nejlidnatější země světa poskytuje nejvíce členů mírových jednotek ze všech stálých členů Rady bezpečnosti OSN. S deseti procenty je rovněž druhým největším přispěvatelem do mnohamiliardového rozpočtu určeného na mírové operace. Spojené státy sice na mírové operace ze všech států přispívají nejvíce, ale v misích momentálně mají jen 50 svých důstojníků.

Peking nadto vycvičil přes 1500 členů mírových misí z více než 12 zemí, uvedl Žen. "Čínská armáda plní svou povinnost při obraně světového míru a budování společné budoucnosti pro lidstvo konkrétními činy," dodal mluvčí. Čína je podle něj připravena zvýšit počet členů mírových jednotek i jejich schopnosti.

OSN momentálně vede 15 mírových operací, z nichž většina je v Africe.

S přibližně dvěma miliony vojáků je Čínská lidová osvobozenecká armáda největší stávající vojenskou silou na světě. Čínské výdaje na obranu jsou druhé nejvyšší po USA.