Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Můžou ruští trollové za šíření spalniček?

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Ruští trollové mohli podle výzkumníků neúmyslně napomoci rozšíření spalniček, s nímž se Evropa i Spojené státy nadále potýkají. Odborníci se nyní snaží přijít na to, jak by se dal rozsah jejich vlivu zjistit.

Nákaza spalniček, která Evropu zasáhla v roce 2018, zabila 72 lidí. Celkem se nakazilo více jako 82 000 lidí, především ve východní a jihovýchodní Evropě. Podle odborníků mohly šíření napomoci i aktivity ruských trollů a botů - programů, které vykonávají rutinní činnost.

Studie uveřejněná v minulém roce již popsala, jak kampaň Internet Research Agency, „trollí farmy“ sídlící v Petrohradu, od roku 2014 uměle podporovala debatu o očkování a šířila dezinformace. Stejná společnost byla obviňována i z vměšování se do amerických prezidentských voleb o dva roky později. Ze závěru studie vyplývá, že kampaň pomohla narušit společenskou důvěru ve vakcinaci.

Podle Rádia svobodná Evropa nyní odborníci v Evropě i Spojených státech hledají nové nástroje, jak porozumět fenoménu odporu vůči očkování. Na Dukeově univerzitě v Severní Karolíně se pokoušejí porozumět šíření dezinformací v oblasti zdravotnictví. Robert Cliff, ředitel tamního datového centra, to považuje za „problém vrcholné priority.“

Přestože mohly aktivity trollů skutečně podpořit nedůvěru v očkování, podle Katrine Habersaatové, odbornice na vakcíny ze Světové zdravotnické organizace, je to jen jeden z faktorů. „Ve skutečnosti toho o vlivu online dezinformací na vakcinační chování nevíme dost,“ sdělila. „Co víme, je, že v sobě nesou element komnaty ozvěn,“ dodala s odkazem na situaci, kdy se skupina osob vzájemně utvrzuje ve svých názorech.

Z výzkumu provedeného týmem na univerzitě George Washingtona vyplývá, jakým způsobem může toto ovlivňování fungovat. David Broniatowski byl jedním z jejích autorů a považuje fenomén spíše za vedlejší důsledek ruské strategie. Sám nezaznamenal žádné náznaky, že by se Rusko aktivně pokoušelo oslabit Západ přesvědčováním lidí, aby se přestali očkovat. Známí trollové se však vydávali za normální diskutující a snažili se ostatní politicky polarizovat.

„Je to známá strategie – infiltrovat zájmovou skupinu, která se soustředí kolem nějakého problému nebo tématu, a potom do tohoto diskursu pomalu přinášet další témata,“ popsal Broniatowski. Proto podle něj v komunitě odpůrců vakcín šířili dezinformační informace, které později obohatili o další témata, výhodná pro Kreml.

Témata:  Spalničky fake news Rusko Moskva

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy