Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí mezi jadernými mocnostmi roste. Indie obvinila Pákistán z krytí teroristů

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Indie dnes požádala sousední Pákistán, aby konkrétněji bránil páchání teroristických akcí ze svého území. Mezi oběma jadernými mocnostmi vzniklo nové napětí po únorovém sebevražedném atentátu, při němž kašmírští separatisté v indické části Kašmíru zabili přes 40 členů indické polovojenské policie. Oba státy si pak odvolaly velvyslance. Indie návrat svého nejvyššího diplomata do Islámábádu ohlásila dnes, Pákistán návrat svého diplomatického zástupce do Dillí oznámil před několika dny.

Indická vojenská letadla koncem února podnikla nálet na výcvikový tábor extremistické skupiny Džajše Muhammad, která se k předchozímu atentátu na Indy přihlásila.

Ve čtvrtek Pákistán provedl zásah proti náboženským školám, 182 jich zavřel a přes 100 lidí bylo zatčeno. Mluvčí indického ministerstva zahraničí, jehož citovala agentura AP, dnes ale řekl, že to nestačí. Podle něj musí Pákistán zakročit proti teroristům a jejich infrastruktuře na svém území konkrétněji.

Obvinil Pákistán, že nedokázal proti skupině Džajše Muhammad a dalším učinit nic přesvědčivého. Skupina prý z Pákistánu stále beztrestně operuje. "Je veřejně známo v Pákistánu i mimo něj, že v Pákistánu je množství teroristických táborů," řekl mluvčí.

Pákistán tvrdí, že mezi zatčenými skončil i bratr šéfa hnutí Džajše Muhammad Masúda Azhara. Uvedl také, že bylo uzavřeno množství objektů a zmrazena konta několika zakázaných organizací.

Pákistánský ministr informací Fauád Čaudhrí dnes ujistil, že jeho země pronásleduje zakázané radikální skupiny a nedovolí nikomu, aby "pákistánské území využíval k teroristickým aktivitám proti jakékoli zemi". Připomenul také, že premiér Imran Chán Indii požádal, aby poskytla důkazy, má-li je proti někomu. "Indie se zatím nepodělila o žádné informace ani důkazy proti komukoli," sdělil Čaudhrí.

Mluvčí indického ministerstva zahraničí dnes také řekl, že Pákistán má zřejmě co skrývat, když nepustil novináře k náboženské škole, jež byla cílem indického náletu. Pákistánská bezpečnost ve čtvrtek zakázala skupině novinářů agentury Reuters vystoupat na horu v severním Pákistánu, kde se bombardovaná madrasa nachází.

"Znamená to, že mají (Pákistánci) mnoho co skrývat," sdělil k tomu dnes mluvčí. Indická vláda podle něj trvá na tom, že byl nálet úspěšný a splnil svůj cíl. Reuters napsal, že ze záběrů satelitů se dá usuzovat, že škola stále stojí.

Témata:  Indie Pákistán terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy