Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve světě je 71 milionů uprchlíků. Evropa žádnou krizi nemá, vyvrací OSN mýtus

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Na světě bylo loni 70,8 milionu uprchlíků, kteří museli odejít z domovů kvůli válkám nebo pronásledování. Oznámila to dnes Organizace spojených národů. Počet běženců se tak oproti předešlému roku zvýšil o dva miliony a je nejvyšší za téměř 70 let. Břemeno spojené s uprchlíky nenese bohatý západní svět, ale rozvojové státy, vyplývá z bilance OSN.

Polovina lidí, kteří museli opustit své domovy, jsou děti. Zpráva s názvem Global Trend, kterou vpracoval úřad pro uprchlíky, považuje číslo 70,8 milionu běženců za zdrženlivé, protože nezahrnuje všechny lidi bez domova.

Do údajů je započítáno 25,9 milionu uprchlíků, 41,3 milionu lidí vyhnaných z domovů do jiných částí svých zemí a 3,5 milionu žadatelů o azyl. Nezahrnuje ale například čtyři miliony Venezuelanů, kteří odešli do ciziny od roku 2015 a k pobytu nepotřebují víza ani žádat o azyl. Do konce roku by v takové situaci mohlo být až pět milionů lidí z Venezuely.

On the eve of #WorldRefugeeDay let us remember that behind this dramatic figure - more than 70 million women and men forced to flee - are real stories of loss and struggle, of courage and strength. Let us work together to give refugees and displaced people hope in the future. pic.twitter.com/JMQzL81xzk

— Filippo Grandi (@RefugeesChief) 19. června 2019

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi řekl, že nevyřeší-li se situace v této zemi politicky, bude exodus pokračovat. Venezuelané byli loni po Syřanech druhou největší uprchlickou skupinou. Míří většinou do Kolumbie, Peru a Ekvádoru.

"Když říkáte, že uprchlickou krizi má Evropa, Spojené státy nebo Austrálie - není to tak. Většina uprchlíků je v zemích sousedících s oblastí konfliktu, což bohužel znamená v chudých státech nebo v zemích se středně vysokými příjmy. Tam je krize a na to se musíme zaměřit," řekl Grandi.

Více než dvě třetiny uprchlíků pochází z pěti zemí - Sýrie, Afghánistánu, Jižního Súdánu, Barmy a Somálska.

Grandi řekl, že Spojené státy by měly vyslechnout Středoameričany, kteří prchají do USA před násilím a pronásledováním, ne oddělovat děti od rodičů. Snížení migrace v oblasti hranice USA s Mexikem je jeden ze slibů prezidenta Donalda Trumpa voličům.

Podle zprávy OSN nejvíce žádostí o azyl přijímají USA, loni jich bylo 254.300. Grandi řekl, že v USA čeká na vyřízení 800.000 žádostí. Na dotaz, zda Trumpova politika práci jeho úřadu komplikuje, komisař odpověděl: "To nejsou jenom Spojené státy, je to i Evropa a Austrálie. Hovořil jsem o krizi solidarity. Jde o rozpoznání uprchlíků a běženců jako lidí, kteří mají problém, ne jako těch, kdo prchají od problémů," řekl.

V Evropě se podle něj téma vysoce zpolitizovalo a některé vlády se hrozí závazku přijmout lidi zachráněné na moři při útěku z Libye a dalších oblastí. "Teď, kdy jsou volby do Evropského parlamentu za námi, vyzývám k zastavení volební agitace. Množství lidí, kteří přijíždějí do Evropy, je zvládnutelné," řekl Grandi.

Témata:  uprchlíci OSN (Organizace spojených národů) Venezuela

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy