reklama

Jak Tusk řekl novinářům po krachu nočních jednání, je v dané situaci jasné, že většinovou podporu Evropské rady v této chvíli nemá žádný z uvažovaných kandidátů.

Je to problém především pro německého europoslance Manfreda Webera, kterého do čela komise prosazuje Evropská lidová strana (EPP) a kancléřka Angela Merkelová v rámci takzvaného systému "spitzenkandidátů".

Podle něj by měl následnou podporu europarlamentu získat na základě většinové dohody frakcí jen ten uchazeč o křeslo předsedy Evropské komise, který se eurovoleb účastnil jako nominant své politické frakce do této významné unijní pozice.

Systém v roce 2014 dostal do nynější funkce stávajícího předsedu komise Jeana-Claudea Junckera. Tehdy však byla potřeba dohoda jen dvou frakcí - EPP a socialistů, které společně měly v europarlamentu nadpoloviční většinu.

Nyní v něm o spolupráci vyjednávají čtyři evropské frakce, a to v mnoha ohledech tak rozdílné jako jsou lidovci, liberálové a Zelení. Dohoda, nejen o programových průnicích pro další práci, ale ani o konkrétních osobách, tak stále neexistuje a ve čtvrtek všechny ostatní tři frakce před summitem jasně Weberovi a EPP řekly, že jejich podporu do čela komise v této chvíli nemá.

Tusk si dnes telefonoval s vedoucími činiteli všech těchto politických frakcí a v pondělí se s nimi sejde i osobně. Ustavující schůze europarlamentu se koná od 2. července a na ní si noví europoslanci zvolí svého předsedu. Pokud se tak stane bez koordinace s Evropskou radou, která řeší nominace do celého balíku unijních funkcí, bude to znamenat nové rozdání karet pro diskuse premiérů a prezidentů i možný střet dvou klíčových unijních institucí.