Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO opět varuje před Ruskem. Moskva se snaží získat vliv armádou, řekl tajemník

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: may9.ru

Berlín – Napětí mezi Západem a Ruskem je pro mnohé jasně viditelné na východních hranicích NATO, kde aliance zvýšila svou vojenskou přítomnost. Jak upozornil německý server Deutsche Welle, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg přes Ruskem dnes opět varoval.

Stoltenberg dnes pro německý deník Bild uvedl, že se Rusko snaží „vybudovat sféru vlivu vojenskými způsoby" a zdůraznil, že NATO pozorně sleduje ruské zbrojení „v Arktidě, Pobaltí, od Černého moře po Středozemní".

„Musíme na to odpovědět jasným signálem síly," uvedl Stoltenberg. Jak server podotýká, toto vyjádření přichází pouhý den poté, co NATO schválilo nasazení čtyř praporů do Východní Evropy. Tento krok je podle něj „adekvátní odpovědí na agresivní činy Ruska".

Do Estonska, Litvy, Lotyšska a Polska tak bude nasazeno po tisícovce vojáků. Jak server podotýká, tyto země po větší vojenské přítomnosti kvůli obavám z Ruska opakovaně vyzývaly již od začátku ukrajinské krize a ruské anexe Krymu v roce 2014.

„Chceme potenciálním útočníkům ukázat, že pokud nás budou ohrožovat, zareagujeme," vysvětlil dále Stoltenberg. Následně ale dodal, že NATO je připraveno s Ruskem vyjednávat. „Konfrontaci s Ruskem samozřejmě nechceme, stejně jako novou studenou válku," dodal.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance) Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy