reklama

"Ve skutečnosti region nezískal jedinou klíčovou pozici v Bruselu a Slovensko pomáhalo Orbánovi ukazovat autokratické svaly. Bez pozitivní vize. Jako děti, které neumějí stavět společně hrad z písku, a tak rozkopou to, co již postavili jiní," napsal list Sme.

Podle deníku zatímco premiéři V4 se soustředili na zablokování Timmermanse, ze hry o funkce vypadli všichni zástupci ze střední a východní Evropy. "Politici z nových členských států se budou muset spokojit jen s pozicemi místopředsedů. To, že se z východu nepodařilo prosadit žádné výrazné jméno, může ovšem ještě více prohloubit nerovnost," soudí Sme.

"Speciálně Slovensko bylo ve velmi delikátní pozici, ze které se nakonec nedokázalo dostat. Na prvním bojišti se snažilo udržet jednotu V4, ale bylo oproti Maďarsku, Polsku a Česku v nevýhodě. Bylo totiž jisté, že zejména Budapešť a Varšava nemají šanci získat žádnou z hlavních funkcí vzhledem k problémům s dodržováním pravidel právního státu," napsal list Pravda. Dodal, že ani bez Timmermansa v čele EK kritika unie vůči Budapešti a Varšavě nijak nepoleví, protože EU není otázkou osob, ale hodnot. V tomto případě bylo podle listu "vítězství" V4 debaklem Slovenska.

Také list Plus jeden deň uvedl, že střední Evropa vyšla v klání o nejlukrativnější křesla naprázdno. Dodal, že nynější místopředseda Evropské komise a neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta Maroš Šefčovič by se znovu mohl stát místopředsedou v nové EK.

List Hospodárske noviny v reakci na výběr německé ministryně obrany Ursuly von der Leyenové do funkce šéfky EK a Christine Lagardeové do čela Evropské centrální banky napsal, že boj o vrcholné funkce v EU skončil výhrou německé a francouzské diplomacie.