Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Populisté se setkali ve Vídni. Česko reprezentoval Okamura

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Reprofoto ČT

Vídeň - Zatímco tradiční evropské strany děsí brexit a možnost dalších referend v EU, populisté by takový vývoj ocenili. Shodli se na tom při dnešním setkání ve Vídni. Před parlamentem proti schůzce protestovaly asi tři desítky lidí.

Kromě stran z Rakouska a Francie se jednání účastnili také zástupce německé Alternativy pro Německo (AfD), separatisté z italské Ligy severu a belgické strany Vlámský zájem a nezávislí europoslanci z Británie a Rumunska. Za Českou republiku se jednání účastnil Tomio Okamura, předseda SPD.

Zdroj: YouTube

"Chtěla bych, aby se na svůj vztah k Evropské unii zeptali všech zemí," uvedla předsedkyně krajně pravicové FN Marine Le Penová v prostorách rakouského parlamentu, kde se setkání s názvem Vlastenecké jaro konalo.

Pořadatel akce, předseda pravicově populistické FPÖ Heinz-Christian Strache, se vyslovil spíše pro radikální vnitřní reformu Evropské unie než pro její úplný zánik.

Oba politici odsoudili také čtvrteční vraždu britské poslankyně Jo Coxové. Varovali ale před spekulacemi, že motivem činu bylo angažmá Coxové ve prospěch hnutí usilujícího o setrvání Británie v EU.

Témata:  Marine Le Pen Svobodná strana Rakouska EU Tomio Okamura

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy