Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skotové volí ve velkém, v Londýně je také rušno

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Londýn/Edinburgh - Ve Skotsku se podle odhadů chystá výrazná většina lidí podpořit setrvání Británie v EU a účast v dnešním referendu je velmi vysoká. Podobná situace je i v samotném Londýně. Nepříznivé počasí tam voliče neodradilo.

Svůj lístek do urny vhodila ve městě Glasgow skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, která stejně jako další lídři hlavních politických stran hlasovala pro evropskou budoucnost země.

"Skotsko může mít velký vliv na výsledek hlasování," řekla podle listu The Scotsman před hlasováním Sturgeonová, která v kampani dlouhodobě zdůrazňovala výhody, jež má členství v EU pro Skoty. Podle ní by v případě vítězství takzvaného brexitu mohli přijít až o 300.000 pracovních míst závislých na současných dohodách v rámci unie.

Z celkového počtu 46,5 milionu voličů, kteří mají právo v dnešním referendu hlasovat, jich jsou téměř čtyři miliony Skotů. Až dvě třetiny z nich se chystají vyslovit pro zachování současného stavu.

Zdroj: YouTube

Nad Londýnem se ráno přehnal liják a kolem poledne je pod mrakem a místy stále prší. Do volebních místností, které se otevřely v 08:00 SELČ, po ránu přicházeli lidé na cestě do práce či s dětmi do školy. Ani po ranní špičce ovšem hlasujících příliš neubylo.

Po celé zemi je 41.000 volebních místností, které jsou ve školách, komunitních střediscích, knihovnách a v Belsize Park na severu Londýna i u místní synagogy, kde na rozdíl od jiných míst střežila hlasovací místnost ochranka.

Rozhodl jsem se na poslední chvíli, řekl právník (37) u knihovny ve Swiss Cottage. "A rozhodl jsem se pro Remain (Zůstat v EU), ale bylo to těsné," dodal s tím, že je zřejmě lepší být v unii a snažit se ji změnit zevnitř. "Ale nejsem moc optimista," prohlásil. Nakonec ho z hlavní části přesvědčil způsob vedení kampaně. "Kampaň Leave (Odejít z EU) mě opravdu odradila," zdůraznil.

Pro Remain je i opravář (50) starých aut, který si myslí, že v referendu jde především o pocit a méně o argumenty. Obě strany to přeháněly s předpověďmi důsledků referenda - nemohou to vědět, dodal muž, kterému se nechtělo čekat v dlouhé frontě. Přijdu později, bydlím za rohem, dodal.

Fronta se tvořila také v hlasovací místnosti nedaleké knihovny. I zde lidé převážně hlasovali pro Remain. "Odejít z EU vůbec nedává smysl. Myslím, že by bylo naprosto hloupé se otočit k jednotnému evropskému trhu," řekla ČTK zaměstnankyně banky.

"Volila jsem IN (Uvnitř EU), Je tolik důvodů, těžko říct, kterým začít. Ale hlavně mám děti a vnuky a chci, aby měli stále možnost jezdit do zahraničí, potkávat jiné lidi a nebýt jen na tom našem malém ostrově. Je to skvělý ostrov, ale nemyslím si, že bychom byli šťastní, kdybychom byli sami. Pokud IN nevyhraje, myslím, že to budou těžké časy," míní 81letá důchodkyně.

Význam hlasování potvrzují i titulní stránky britských novin. List The Times na ní má mapu Evropy a titulek Den zúčtování. The Daily Telegraph otiskl snímek známé věže Big Ben s rozostřenou britskou vlajkou kolem a pod titulkem Nastal čas. The Guardian se na titulní straně ptá Kým chceme být? Po nejtrpčí politické kampani, jakou kdo pamatuje, národ rozhoduje, dodal list.

Témata:  Brexit Nicola Sturgeonová Velká Británie Skotsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy