Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO ve Varšavě vyhodnotí změny od summitu ve Walesu

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Brusel - Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg oznámí v pátek ve Varšavě šéfům států, že Severoatlantické alianci se podařilo splnit, co si předsevzala na poslední podobné schůzce ve Walesu.

Stoltenberg to dnes řekl novinářům, když v Bruselu představoval základní agendu nadcházejícího jednání.

Vrcholní představitelé zemí aliance, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy tak v pátek a v sobotu zhodnotí dosud učiněné kroky směřující k největšímu posílení obranných a odstrašujících schopností od konce studené války. Rozhodnou ale také o cestě dál.

Vysoce postavení alianční představitelé hovoří o dvou hrozbách, které se liší, ale na které je na obě potřeba souběžně reagovat. První je nevypočitatelné a vojensky sílící Rusko, které anexí Krymu a postupem na východní Ukrajině podle aliance prokázalo, že je připraveno nerespektovat mezinárodní řád. Druhou pak nestabilita v širokém pásu zemí na jihovýchodě a jihu od evropské části NATO a s ní související migrace a teroristické hrozby.

Summit samotný začne v pátek odpoledne na varšavském Národním stadionu. Po setkání Stoltenberga s hostitelem jednání, polským prezidentem Andrzejem Dudou se uskuteční první jednání Severoatlantické rady na úrovni prezidentů a předsedů vlád. Podle informovaného unijního představitele bude právě tato schůzka příležitostí ke zhodnocení změn, které aliance v reakci na měnící se bezpečnostní prostředí prodělala od summitu ve Walesu v září 2014.

Témata:  Jens Stoltenberg NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy