Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svoboda umění v Turecku pokulhává. Nahradil jí znásilnění a krádeže?

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ankara – Turecko a jeho prezident Recep Tayyip Erdogan kvůli své politice často čelí kritice Západu. Zpravodajský server Al-Monitor nyní upozorňuje, že svoboda umění v Turecku již neexistuje.

Server upozorňuje na případ, kdy v rámci oslav promoce studenti Univerzity Bilgi v Istanbulu rozvinuli transparent proti vládnoucí Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP). Na něm stálo: „Nenávidí umění a vědu, ale na znásilnění a krádeže nic neříkají.“

Jak server vysvětluje, studenti tak poukazovali například na události okolo starosty Ankary Meliha Gokceka. Ten kvůli nahotě nechal odstranit množství soch na ulicích a v parcích hlavního města. „Plivu na takovéto umění,“ pronesl směrem k soše dvou tančících žen od umělce Mehmeta Aksoje, předního tureckého sochaře. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který byl v té době starostou Istanbulu, tehdy Gokcekovi vyjádřil „plnou podporu“.

Server následně podotýká, že podobných případů bylo více. V roce 2011 například Erdogan, v té době turecký premiér, nechal zničit další Aksojovu sochu. Tentokrát šlo o velké umělecké dílo, které bylo věnované turecko-arménskému přátelství. Erdogan ale sochu nazval „monstrozitou“.

Na konci května proběhla další kontroverze, tentokrát ohledně sochy španělského umělce ve městě Izmir, která byla nakonec napadena a značně poškozena. Tou samou dobou přitom došlo ke skandálu, kdy učitel Koránu znásilnil a obtěžoval malé chlapce, ohledně toho ale k žádné oficiální reakci nedošlo.

Server podotýká, že „válka proti sochám“ v Turecku pokračuje i nadále. Zejména z náboženských důvodů dochází k jejich ničení, vandalizování či krádežím. Vládní AKP a prezident Erdogan navíc bojují i proti umění v jiných podobách. Dochází například k pravidelným žalobám na satiriky, umělci a herci, kteří jeho vládu nepodporují, jsou penalizováni. Svobody projevu a vyjadřování, které jsou pro umění tak důležité, tak podle serveru v Turecku přestaly existovat.

Témata:  Turecko Recep Tayyip Erdogan umění

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 8:20

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničí zemřeli při pádu vrtulníku

Íránský prezident Ebráhím Raísí a ministr zahraničních věcí Hosejn Amír Abdollahján zahynuli při pádu vrtulníku, který se v neděli v husté mlze zhroutil v hornatém terénu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy