reklama

Podle autorů studie publikované v časopisu Geophysical Research Letters, odhalí tání zbytky vojenské základny "Camp Century", kterou Američané opustili v roce 1966. Ti si mysleli, že tvrdá vrstva ledu a sněhu schová zbytky nebezpečných látek navždy pod zemí. Ukázalo se ale, že se spletli a že by se základna mohla z ledu vynořit už v roce 2090.

Voda, která by unikla, by do moře odnesla 9 200 tun materiálu a 53 000 galonů nafty. V základně je také radioaktivní chladící látka atomového generátoru Campu Century a další toxické látky obsažené například v závadné barvě.

Camp Century byla vojenská základna, která vznikla téměř před 60 lety v období studené války. Základna je skoro 1300 kilometrů od Severního pólu, její poloha nebyla nikdy tajemstvím. Tím byl ale účel základny. Oficiálně šlo o vědecký projekt, který měl za úkol zkoumat možnosti staveb pod ledem, základna ale ve skutečnosti sloužila pro uskladnění a odpalování nukleárních zbrání. Celá mise nesla označení "Project Iceworm" (překl.: Projekt ledový červ).

Základnu tvoří množství tunelů pod vrstvou ledu, ty měly být schopné uskladnit až 600 nukleárních hlavic, které by v případě války byly schopné zasáhnout území Sovětského svazu. Armáda počítala s neustálým kopáním nových tunelů, poloha raket se měla neustále měnit.

Kvůli nestabilitě ledu a sněhu Američané v pozdních 60. letech základnu opustili a nechali téměř vše napospas s předpokladem, že zbytky základny navždy ukryje led a sníh. To se ale ukázalo jako nesprávný předpoklad.

Únik nebezpečného odpadu by podle autorů mohl kromě přírodní katastrofy také výrazně ovlivnit mezinárodní vztahy, jelikož není zcela jasné, kdo by se musel o odstranění odpadu postarat.

Dánsko, pod které Grónsko v době stavby spadalo, dalo Spojeným státům povolení pro stavbu základen na jeho území, nicméně není jisté, jestli si byli Dánové vědomi toho, co přesně se na základně dělo. Grónsko získalo částečnou samostatnost v roce 1979, starost o odpad tak dost možná padne na jejich hlavu.