reklama

Indičtí odborníci na základě analýzy dat z mionového teleskopu GRAPES-3 v indickém Ooty došli k závěru, že se magnetosféra Země v posledních letech dostala pod tak silný nápor, že velmi slábne. Uvádí také, že 22. června 2015 došlo k masivní erupci galaktických kosmických paprsků, které narušily zemský magnetický štít na dobu dvou hodin.

Zhruba 40 hodin před tím, než byla Země bombardována kosmickým zářením, slunce vypustilo rychlostí 2,5 milionu kilometrů za hodinu obří mrak plazmy, který způsobil vysoké energetické radioaktivní záření na zemskou magnetosféru.

Bouře způsobila některým technologiím problémy a zavinila výpadky radiového signálu v severní i jižní Americe. Teprve nyní byli vědci schopni pochopit plný rozsah škod způsobených bouří.

Odborníci z Tata institutu elementárního výzkumu v Indii provedli několik simulací založených na údajích z dalekohledu a zjistili, že magnetosféra byla ten den na nějakou dobu porušená

Tým ve svém výzkumu zveřejněném v magazínu Physical Review Letters uvádí, že bouře byla tak silná, že se jí podařilo „překonfigurovat" magnetický štít a otevřela malé trhliny v zemském štítu. To by podle nich mohlo mít nebezpečné důsledky pro budoucnost. Podle názoru astrofyziků do zemské atmosféry už pronikly části kosmických paprsků.

„Výskyt tohoto výbuchu také přinesl dvouhodinové oslabení ochranného magnetického štítu zemské během této události. To znamená, že došlo k přechodnému oslabení zemského magnetického štítu. Může nám to však také poskytnout záchytné body pro lepší porozumění budoucím superbouřím, které by mohly ochromit moderní technologickou infrastrukturu na Zemi, a ohrozit životy astronautů ve vesmíru," dodali.