Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská vesmírná loď Progress se krátce po startu zřejmě zřítila

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Bajkonur/Moskva – Dnes se pravděpodobně krátce po startu zřítila ruská nákladní loď Progress. Podle zdroje ruské agentury Roskosmos měl stroj zřejmě poruchu.

Progress MS-04 měl na ISS dovézt 2,5 tuny nákladu po dvou dnech letu kolem Země, ale skončil zřejmě v troskách na jihu Sibiře.. Nákladní loď měla šestičlenné posádce ISS dovézt mimo jiné zásoby paliva a vody, vědecké přístroje a kontejnery s potravinami a léky. Spojit s ISS se měla v sobotu večer.

Jen několik minut po startu Progressu však zaznamenalo ruské řídící středisko výpadek telemetrického spojení. Poruchu při přenosu dat potvrdil i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

K závadě došlo podle Roskosmosu po spuštění motoru třetího stupně nosné rakety Sojuz-U. Úlomky havarované lodi dopadly zřejmě v Tuvské republice nedaleko ruských hranic s Mongolskem, oznámila agentura TASS s odvoláním na očité svědky. Podle tuvských policistů zaznamenali lidé exploze nedaleko osady Ištii-Chem, která leží asi tisíc kilometrů jihovýchodně od Novosibirska. Podle jiných zpráv spadly trosky na území nedaleké Altajské republiky.

„Motory třetího stupně fungovaly jen krátce, takže loď nejspíš spadla v oblasti Číny nebo Tichého oceánu," řekl agentuře TASS nejmenovaný zdroj obeznámený se situací. Podle některých informací Progress oběžné dráhy ani nedosáhl.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Rusko raketa Progress

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy