Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Varování z NASA: K Zemi letí asteroid, jeho dráha je vysoce nejistá

Vesmír, Asteroidy
Vesmír, Asteroidy
Foto: Pixabay

Londýn – Po velmi nejisté dráze se k planetě Zemi řítí nově objevený asteroid. Vědci očekávají, že kolem nás proletí za tři dny. S odkazem na Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) to píše server Express.

Asteroid s názvem 2016 XK18 byl objeven tento měsíc, jeho velikost je podle vědců od 42 do 93 metrů, což znamená, že kdyby dopadl na povrch země, může zničit město velikosti Londýna. NASA, která objevuje asi 30 nových asteroidů týdně, se domnívá, že kolem země bezpečně přeletí ve vzdálenosti rovnající se asi 5,8násobku vzdálenosti Země a Měsíce – tedy ve vzdálenosti asi 2,2 milionu kolometrů.

Jakkoliv se může zdát tato vzdálenost veliká, ve vesmíru je to jen nepatrný kousek, a americká kosmická agentura přiznává, že není jasné, po jaké dráze se bude přesně pohybovat. Každý objekt, který se přiblíží zemi, je označen stavovým kódem od 0 do 9 podle toho, jaká je jeho očekávaná dráha. Nula znamená, že NASA si je jistá jeho pohybem, zatímco u devítky si je naopak velmi nejistá.

Nový asteroid byl označen druhým nejhorším kódem, tedy osmičkou.

Zprávy o nejnovějším objevu asteroidu přichází jen několik dní poté, co vědci NASA vydali pro některé možná překvapivé varování o asteroidech, podle kterého je Země odsouzena k zániku, pokud přijde jakákoliv kolize, protože lidstvo na takovou věc není technicky připraveno.

I když je šance na dopad asteroidu jen malá, odborníci se domnívají, že by taková událost mohla přijít „doslova kdykoliv". Poslední katastrofická událost spojená s dopadem asteroidu nastala před 65 miliony let, což mělo za následek zánik dominantního druhu na planetě – dinosaurů. Někteří odborníci říkají, že budeme schopni udělat asi tolik, jako oni, abychom podobné katastrofě zabránili – tedy doslova nic.

Na výročním zasedání Americké geofyzikální unie doktor Joseph Nuth, výzkumník Goddard Space Flight Center spadající pod NASA, o potenciální srážce s asteroidem řekl: „Největším problémem je v podstatě to, že je toho sakra málo, co můžeme v tomto momentu dělat.“

NASA učinila velký pokrok v odhalování objektů v blízkosti Země, které mají větší velikost než jeden kilometr. Vědci dokáží odhalit až 90 procent z nich. Nicméně to znamená, že stále existuje 10 procent nebezpečných asteroidů, které zatím nebyly nalezeny a které by nás mohly „překvapit". Ale i kdyby je vědci odhalili dostatečně dopředu, nebudou mít dostatek času na přípravu odpálit raketu, která by mohla asteroid dostat pryč z kolizní dráhy se Zemí.

Témata:  asteroidy NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy