Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Unikátní dokument. Filmař si nechal ukrást mobil, pak sledoval, kam putuje

Pátrání pod odcizeném telefonu začíná
Pátrání pod odcizeném telefonu začíná
Foto: Reprofoto YouTube

Amsterdam - K natočení filmu může umělce inspirovat cokoli. Mladý Holanďan Anthonyho van der Meer si nechal záměrně ukrást mobilní telefon, aby mohl natočit snímek o zloději. Film má zároveň varovat neopatrné uživatele moderních technologií.

Poté, co mu někdo ukradl iPhone s fotkami a dalšími osobními daty, koupil si aspirant filmařiny nový mobil a nechal si ho ukrást záměrně. Ještě předtím ale podle listu The Sunday Times do přístroje nainstaloval sledovací aplikaci.

Díky ní mohl van der Meer (23) zloděje filmovat, fotografovat či odposlouchávat telefonáty. Výsledkem je krátký dokumentární film, který zahrnuje nahrávky všeho možného od mužova rande s jistou ženou přes jeho cestu do východofrancouzského města Mylhúzy, kde zřejmě chtěl žádat o azyl.

"Obchodní informace, soukromé rozhovory, možná nahé fotografie - všichni jsme neuvěřitelně zranitelní vůči relativně jednoduchým hackerským útokům... Když jsem to dokázal já, dokáže to kdokoli. Neudělal jsem to pro zábavu, ale proto, abych zvýšil povědomí o bezpečnosti a soukromí," tvrdí van der Meer, který s tímto experimentem absolvoval filmovou akademii.

Témata:  filmy mobily Nizozemí zajímavosti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy