Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kůže z čaje? Vědci přišli na nový způsob, jak vyrobit syntetickou kůži

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Iowa - Je to pevné, ohebné a hnědé. Jako první vás napadne kůže, jenže ve skutečnosti to je materiál, který je vyroben z Kombuchy, nápoje, který se vyrábí ze zeleného, nebo černého čaje.

Vědci z univerzity ve státě Iowa vyvinuli novou formu syntetické kůže, která by mohla nahradit tu zvířecí, navíc za levné a běžně dostupné složky. Vyrábí se v mělkých plastových lahvích, které obsahují celulózová vlákna, které se předtím získaly z nápoje Kombucha. Následně se přidá ocet s cukrem a o zbytek se postarají bakterie a kvasinky, informoval server gizmodo.com.

Po vysušení je hotovo a může se použít na různé věci. Vědci už vyzkoušeli použít materiál na různé oděvy, včetně páru bot. Zatím to ale není tak dokonalé, jak by chtěli, hlavně kvůli tomu, že po namočení do vody není materiál tak odolný. Druhý důvod, který brání masovému rozšíření, je poměrně dlouhá doba "růstu" materiálů, podle vědců se vyšplhá až na čtyři týdny.

Ale i přes tyto nedostatky je to pokrok k přírodní a zcela ekologické výrobě imitace kůže. Vědci se spoléhají právě na výrobu, která nezatěžuje životní prostředí, díky které by mohli získat peníze na další výzkum a jednou bychom mohli chodit v botách z čaje.

Témata:  čaj

Aktuálně se děje

3. května 2024 15:35

Šojgu: Letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy