Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jíte hodně masa? Vědci varují před vážným rizikem

Mleté maso
Mleté maso
Foto: dTest.cz

Dublin – Naposledy se o negativních zdravotních dopadech konzumace červeného masa mluvilo v souvislosti se zvýšením rizika rakoviny. Server Science Alert ale nyní s odkazem na výzkum vědců z Glasgowské univerzity upozornili na další možné zdravotní riziko – stárnutí organismu.

Projekt, který proběhl pod vedením vědců z Glasgowské univerzity, ukázal, že konzumace červeného masa spolu s celkovými špatnými stravovacími návyky vede ke zvýšení koncentrace fosfátů v krvi, což má za následek stárnutí organismu.

Ve výsledku tak tělo v takovém případě stárne rychleji a je starší, než by naznačoval chronologický věk člověka.

Studie zkoumala lidi z různých oblastí v rámci NHS Greater Glasgow – od nejchudších až po nejméně chudé. Výsledky naznačují, že zrychlené bioogické stárnutí a vysoká koncentrace fosfátů u nejchudších mužů přímo souvisí s tím, jak často konzumují červené maso.

Vysoká koncentrace fosfátů může krom stárnutí způsobovat také zdravotní komplikace, jako je zhoršení fungování ledvin a jejich chronické onemocnění. Jak server dodává, v minulosti již byla vysoká koncentrace fosfátů spojena s vyšší úmrtností, předčasným stárnutím cév a onemocněním ledvin.

Témata:  vědci maso stravování

Související

Aktuálně se děje

12:24

Počasí zaúřaduje. K intenzivnímu sněžení se přidá i další jev

Na Moravě a ve Slezsku může napadnout ještě o pár centimetrů více, než se původně předpokládalo. Vyplývá to z nejnovějšího znění výstrahy, v němž Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upřesnil její časovou a územní platnost. Meteorologové zároveň přidali varování před silným větrem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

ISS.

Praskliny na ISS odhaleny. Hrozí snad kolaps celé stanice?

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) čelí vážným technickým problémům, které by mohly ohrozit její další fungování. NASA odhalila, že v ruském modulu Zvezda dlouhodobě dochází k úniku vzduchu, jehož příčinu se doposud nepodařilo jednoznačně určit. Zatímco Roskosmos se domnívá, že za problémem stojí mikrovibrace a únava materiálu, NASA upozorňuje na kombinaci tlakových změn, mechanického zatížení a stárnutí samotné konstrukce.