Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co čeká lidstvo? Vysocí lidé možná nepřežijí

Lidé
Lidé
Foto: Pixabay

Washington - Klima na planetě Zemi není stále a historie zná řadu příkladů, kdy došlo k rapidním změnám podnebí. Globální oteplení přimělo například dinosaury, aby se přizpůsobily novým podmínkám, a podle vědců něco takového možná potká i lidstvo.

Američtí vědci upozornili na adaptaci, která před 54 miliony let v důsledku globálního oteplení doslova zmenšila dinosaury. Něco podobného by se podle nich mohlo stát i s lidstvem.

Poté, co v minulosti nastalo drastické zvýšení teploty, se musely některé druhy savců vyrovnat s nedostatkem potravy. K tomu jim napomohl právě nižší vzrůst.

Podle vědců se tato evoluční anomálie odehrála v historii Země už dvakrát. Profesor Philip Gingerich z Michiganské univerzity si podle magazínu Science Advances myslí, že se něco takového stane potřetí, a lidstvo potká jednou podobný úděl.

Přesto nemusí tyto změny automaticky znamenat, že by lidé vyššího vzrůstu neměli šanci přežít. Vědci tvrdí, že pokud si lidstvo udrží pozici na špici potravinového řetězce, změny se jich dotknout méně, než zvířat.

"Trpasličí vzrůst" se podle odborníků týkal více býložravců než masožravců, a je známo, že někteří savci jako primáti, koně a jeleni, jsou v období vyšších teplot vzrůstově nižší, než zvířata stejného druhu narozená za příznivějších podmínek.

Není vyloučeno, že klimatické změny v budoucnu přinutí více druhů zvířat ke snižování velikosti. Sama autorka studie Abigail Carrollová se ale nedomnívá, že by omezení velikosti mělo nějaký fatální dopad na lidstvo. To má totiž, na rozdíl od zvířat, kontrolu nad životním prostředím, ale i nad sebou samým. Dokáže si například vytvořit úkryt, ve kterém je teplota nižší teplota, nebo používá klimatizaci.

Témata:  vědci lidé globální oteplování

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy