Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vědci pomohou novým objevem lépe porozumět schizofrenii

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Klecany - Vědci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) v Klecanech u Prahy se mohou pochlubit objevem, který pomůže lépe pochopit schizofrenii, ale i odhalit základní otázky fungování našich mozků.

Lidé se schizofrenií mají narušenou schopnost rozlišení, jaké aktivity vznikají na podkladě naší vědomé činnosti a jaké nikoliv.

"Pokusné osoby měly v rámci výzkumu za úkol rozlišit, zda pohyb kurzorem, který při vyšetření magnetickou rezonancí provádějí pomocí joysticku a sledují na obrazovce počítače, je vykonávám jimi samotnými, či zda je nějakým způsobem ovlivňován výzkumníkem z vedlejší místnosti," uvedl jeden z autorů výzkumu, Filip Španiel z NUDZ.

Pro kontrolu nad pohybem kurzoru musí být aktivované jasně vymezené oblasti mozku. Tato schopnost je ale u nemocných výrazně potlačena, proto dobrovolníci s první epizodou schizofrenie měli v testu výrazně horší výsledky než zdravá skupina.

Dřívější výzkum ukázal, že mozek se skládá z mnoha desítek vzájemně se ovlivňujících neuronálních sítí. Čeští vědci v nové studii prokázali, že vzájemné přepínání dvou z nich je zodpovědné za prožívání vlastního já. Přepínačem těchto sítí je velikostí nerozsáhlá, hluboce vnořená oblast mozku s názvem inzula.

"V rámci testu jáství jsme pomocí další techniky na bázi magnetické rezonance zjistili, že narušení buněčného metabolismu v této oblasti jasně určuje schopnost odlišit svůj pohyb od pohybu cizího subjektu. Domníváme se, že tento nález pomůže objasnit nejen příčiny příznaků u schizofrenie, napomůže nám i odhalit základní otázky fungování našich mozků a pomůže objasnit, kde v mozku sídlí naše jáství," doplnil Španiel.

Na studii se podílely i další instituce, například pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) nebo 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.

Témata:  schizofrenie nemoc psychiatrie vědci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy