Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další etapa Solar Impulse 2 odstartovala. Míří do Arizony

Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Foto: solarimpulse.com

San Francisco - Letoun Solar Impulse 2 se dnes vydal na další etapu svého putování kolem světa. Odtsartoval z Kalifonie a má namířeno do Arizony.

Letadlo švýcarské výroby odletělo z Moffettova letiště v kalifornském Mountain View, kam v dubnu přiletělo z Havaje.

Do arizonského Phoenixu má stroj, který pilotují Švýcaři André Borschberg a Bertrand Piccard, letět 16 hodin. Z Havaje do Kalifornie trvala letadlu cesta tři dny.

Loni se dostavily komplikace v Číně a poté Japonsku, kde se letadlo nečekaně zdrželo kvůli problémům s počasím. Následné potíže s bateriemi, kdy letoun zůstal devět měsíců na Havaji, zapříčinily, že dokončení celé trasy dlouhé asi 35.000 kilometrů muselo být odloženo na letošní rok.

Letoun Solar Impulse 2 nenese ani kapku pohonných hmot. Na svém povrchu má 17.248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům.

Témata:  solární letadlo Solar Impulse

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy