Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co ukrývá zdravé lidské tělo? Člověk hostí až 10 tisíc druhů mikroorganizmů

Bakterie, ilustrační foto
Bakterie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Vědci zmapovali mikroorganismy, které žijí v lidském těle a na kůži. Zjistili, že zdravý člověk jich má v sobě na 10 tisíc druhů. Většina z nich ale není škodlivá a tělu naopak prospívá.

Mnohé z těchto organismů pomáhají udržet tělo člověka ve zdravé formě. Kdyby se všechny mikroorganismy žijící v těle a na kůži zvážily, vydalo by to na několik kilogramů.

Upozornil na to server The Telegraph s odkazem na studii financovanou americkou vládou, kterou zveřejnily magazíny Nature a Public Library of Science.

Ukazuje se, že takřka každý člověk nosí určité typy škodlivých bakterií, patogenů způsobujících specifické infekce.

Pokud je ale člověk zdravý tak, jako bylo 242 amerických dobrovolníků, kteří se zúčastnili testování, tyto mikroorganismy žijí po boku neškodných a prospěšných bakterií, jimiž jsou možná kontrolovány.

Odborníci již dlouhou dobu věděli, že lidské tělo koexistuje s biliony mikroorganismů. Nevěděli však, jaké mikroorganismy žijí v tělech zdravých lidí a co tam skutečně dělají.

Dál chtějí experti prozkoumat, proč některé mikroorganismy jsou pro určité lidi škodlivé a pro jiné nikoli. Položí si rovněž otázku, co mění lidskou "mikrobiální zoo" tak, že člověku pak hrozí různá onemocnění od infekcí po lupenku.

Témata:  vědci viry a bakterie nemoc lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy