Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sonda Cassini ukončuje poslední misi na Titanu, bude zničena

Jeden z 62 měsíců obíhajících kolem planety Saturn
Jeden z 62 měsíců obíhajících kolem planety Saturn
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington - Výzkumná sonda amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Cassini se dnes naposledy přehnala kolem největšího měsíce planety Saturn. Její mise se tak blíží ke konci.

K měsíci Titan se ráno SEČ přiblížila na vzdálenost 979 kilometrů. Saturn a jeho 62 známých měsíců sonda zkoumala od července 2004, ale její palivové nádrže jsou už podle NASA téměř prázdné a aparát spěje k zániku.

Cassini se dnes k Titanu přiblížil během své mise po 127. a naposledy. Průletem satelit ubral na rychlosti a ohnul svou dráhu kolem Saturnu, aby poprvé zamířil do prostoru mezi planetou a jejími prstenci.

První průlet zatím neprobádanou mezerou širokou 2400 kilometrů by se měl uskutečnit už 26. dubna, a po něm bude následovat přes dvacet dalších.

Sonda bude během průletu zkoumat přítomnost ledu a chemické složení prstenců. To by mělo přispět ke znalostem o jejich vzniku. Předmětem zkoumání bude i atmosféra Saturnu a velikost jeho pevného jádra.

V polovině září Cassini zanikne v atmosféře Saturnu, aby vyloučila jakoukoli možnost šíření mikrobů zanesených ze Země. Pokud by totiž sonda narazila do některého z měsíců, mohla by kontaminace poškodit možný vývoj tamního mikrobiálního života.

Témata:  NASA (Národní úřad pro letectví a vesmír) vesmir Saturn

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy