Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko žije v napětí. Vzroste pře volbami aktivita dezinformačních webů?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Šéf Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) Benedikt Vangeli předpokládá, že před volbami vzroste aktivita různých dezinformačních webů. Ty se mnohdy angažují u každé významné politické události

Pokud dezinformace budou ohrožovat vnitřní bezpečnost země, tak je tým připraven reagovat. Vangeli to řekl v rozhovoru s ČTK.

CTHH funguje od začátku letošního roku na ministerstvu vnitra, bylo vytvořeno na základě doporučení auditu národní bezpečnosti, který měl prověřit, jak je země připravena čelit současným závažným bezpečnostním hrozbám a jaká je odolnost státu při přímé konfrontaci s nebezpečím.

Centrum se zabývá se terorismem, extremismem, dezinformacemi, bezpečnostními aspekty migrace, ozbrojenými skupinami a dalšími tématy, které mohou závažně ohrozit bezpečnost země. Zjištění předává policii, armádě a tajným službám. Jedna z částí oddělení se specializuje na odhalování dezinformací z otevřených zdrojů a jejich vyvracení.

Podle Vangeliho se pracoviště stále buduje a vyvíjí. Plní se úkoly, které se týkají celostátních hrozeb a rozvíjejí se kontakty se zahraničními partnery. Zároveň vzniká síť podobných pracovišť na jednotlivých ministerstvech, která rovněž musejí umět rozpoznat hybridní hrozby a strategicky na ně reagovat. "Kooperace mezi jednotlivými hráči je klíčová. Útok může směřovat na jakoukoliv část státní správy či společnosti a my o sobě musíme vědět," vysvětlil Vangeli důvody, proč by se měla síť center rozvíjet. Na ministerstvu vnitra v CTHH nyní pracuje kolem 20 odborníků.

Vangeli připomněl, že kvůli hybridním hrozbám vznikla koordinační skupina, která spadá pod bezpečnostní radu státu. Další skupina se věnuje ochraně voleb například před počítačovými útoky. Její práce je utajovaná. "Pracovalo se na scénářích a jakým způsobem se na ně připravit," prozradil Vangeli.

Vznik CTTH v minulosti kritizoval prezident Miloš Zeman, který je přesvědčen, že pracovníci nového odboru nejsou schopni odhalit skutečné dezinformace. Vznik centra naopak podporovala vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který tvrdí, že není možné ignorovat existující hrozby.

Témata:  internet Česká republika volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy