Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chcete žít stovky let? Nechte se zmrazit, radí vědci

Tewary, obrovské nádrže, v nichž visí zmrazená těla hlavou dolů. Čekají jen na oživení
Tewary, obrovské nádrže, v nichž visí zmrazená těla hlavou dolů. Čekají jen na oživení
Foto: Alcor

Zajímá vás, co se stane s lidstvem po vaší smrti? Kdy dojde ropa, vypukne další válka nebo kdo bude prezidentem v roce 2100? Nebo se jen bojíte smrti a chcete se jí vyhnout? Za pouhých pár milionů korun si dnes můžete všechny tyto sny splnit, má to ale jeden háček. Nikdo zatím neví, jestli nesmrtelnost opravdu funguje. A zjistí se to až za několik desítek let.

Pamatujete na scénu z filmu Demolition man, kde byli Sylvester Stallone a Wesley Snipes zmrazeni v nápravném zařízení a probudili se o desítky let později, ve světě, který byl pro oba nový a neznámý. Před desítkami let šlo opravdu pouze o science fiction, dnes je ale kryonika realitou, a po celém světě se nechávají zmrazit stovky bohatých lidí. V naději, že jednou obživnou.

Využití chladu na lidské tělo není žádnou novinkou. V ledových mrazácích se převážejí orgány k transplantaci, lidské tělo se v průběhu některých operací také chladí a je logické, že dalším krokem bude zmrazení člověka jako takového.

Existuje spousta nemocí, které dnes vyléčit nedokážeme, spolu s postupujícím vývojem v oblasti medicíny ale lze předpokládat, že na několik let či desítek let je budeme umět zcela vyléčit, a na tuto chvíli lidé podstupující kryoniku čekají. Stojí tedy nohama na zemi na místo toho, aby pili lektvary nesmrtelnosti, jednoduše čekají, až si bude moderní medicína umět poradit s chorobami, které mají.

Pro dosažení nesmrtelnosti je ale nejprve paradoxně potřeba zemřít. Je proto dobré si všechny náležitosti týkající se kryoniky zařídit dříve, pak je na to už trochu pozdě. Jakmile ale lékař konstatuje smrt pacienta, který má zájem o zmrazení těla, namísto lékařů nebo koronerů jej odváží vědci do vámi vybrané kryonické společnosti.

Už cestou je tělo pacienta uloženo k ledu a v laboratoři jej napustí kryoprotektivním roztokem. Poté je uloženo do speciální nádoby plné tekutého dusíku, kde je zmrazeno na teplotu blížící se -200 stupňům. Správně o tělech hovoříme jako o pacientech, nikoliv o zesnulých, kryonické společnosti totiž na své zákazníky stále pohlíží jako na pacienty a za mrtvé je nepovažují.

Jakmile je tělo uloženo k ledu, čeká se na správnou chvíli, kdy bude potřeba jej probudit. K tomu je zapotřebí splnit dvě podmínky. Musí být vynalezen lék nebo způsob, jak vyléčit nemoc, kterou pacient před smrtí trpěl, a zejména na kterou zemřel. Dále ale musí být zjištěno, jak pacienta vůbec probudit. To se totiž zatím nikomu nepovedlo a ani pokusy na zvířatech zatím nebyly úspěšné.

Kryoniku podstoupily po celém světě už stovky lidí, většinou bohatí, avšak ne natolik, aby se o tomto způsobu umírání masově vědělo. Pokud by byl do rakve z tekutého dusíku uložen například známý politik nebo herec, velmi brzy by se tento způsob dostal do podvědomí široké veřejnosti. To by ale kryonickým společnostem zřejmě nevadilo, už nyní mají stovky zájemců o zmrazení, kteří jen čekají na svou smrt.

Zřejmě nejznámější osobou, která kryoniku podstoupila, je americký baseballový hráč Ted Williams. V jeho případě ale došlo pouze ke zmrazení hlavy. Je to zkrátka levnější než celé tělo a cena se pohybuje kolem milionu korun. Pokud byste se chtěli nechat zmrazit celí, zaplatíte necelých pět milionů, a samozřejmě předem, tedy ještě dříve, než zemřete.

Možnost zmrazení v tewarech, obřích nádobách plných dusíku, poskytuje několik zahraničních firem. Ve Spojených státech působí Alcor a Cryonics Institute, v Rusku Kryorus, v Evropě například EUCrio, Lifext a další. Všechny mají jedno společné - slibují nekonečné život, avšak zaručit jej nedokáží.

Lidé hlásící se ke kryonice nemají co ztratit. Zemřou tak jako tak a pokud mají dost peněz, může to pro ně být způsob, kterým se jim jednou povede vstát z mrtvých. Odpůrci této metody ale tvrdí, že mrtvé a zmrazené lidské tělo už zkrátka není možné oživit, natož vyléčit. Jiní se bojí, co by bylo, kdyby se to skutečně povedlo.

Témata:  vědci lidé kryonika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy