Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Život na jiných planetách? NASA přišla s neuvěřitelným objevem

Vesmír, ilustrační foto
Vesmír, ilustrační foto
Foto: Astronomický ústav AV ČR

Washington - Nová analýza dat teleskopu Kepler, který hledá planety s možným mimozemským životem přinesla velké překvapení. NASA potvrdila neuvěřitelných 1284 kandidátů, kde by se mohl vyskytovat život, což je zdaleka nejvyšší číslo od spuštění projektu.

Čtyři roky vědci sledovali proudění světla z téměř 150 tisíc hvězd, následně použili novou techniku, kterou Tim Morton z univerzity v Princetonu popsal takto.

"Představte si drobky chleba jako jednotlivé potenciální planety se životem. Když drobky hodíte na zem, můžete je sesbírat po jednom kousku, ale úklid podlahy vám bude trvat strašně dlouho. Takže použijete koště a tím značně urychlíte úklid," řekl Morton na konferenci.

"Naše koště je nová analytická technika, která nám dovoluje vyčíslit pravděpodobnost, že jakýkoliv možný signál je ve skutečnosti planeta, aniž bychom potřebovali další pozorování," dodal.

Jakmile kandidát dosáhne alespoň na 99% shodu, tak je zařazen jako potenciální planeta se životem. Astronomové tuto novou techniku nejdříve vyzkoušeli na jíž dříve potvrzených planetách a měli 100% úspěšnost.

Devítka vyvolených?

Devět planet je považováno za skalnaté a jsou v ideální vzdálenosti od mateřské hvězdy, tudíž by na nich mohla být i tekutá povrchová voda, což jsou hlavní dvě podmínky pro život, jsou vědci přesvědčeni.

Dalších 1327 planet nedosáhlo na shodu 99%, ale i tak jsou na velmi vysokém čísle, na ty se vědci z NASA zaměří nyní, uvedl server discovery.com

Témata:  teleskop Kepler mimozemšťané / UFO

Aktuálně se děje

3. května 2024 20:55

Máte týden na rozhodnutí, jinak jdeme do Rafahu, vzkázal Izrael Hamásu

Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění rukojmích, jinak hrozí zahájením pozemní operace v Rafáhu na jihu Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy