Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teleskop Kepler Objevil největší planetu, která obíhá dvě hvězdy

Vesmírný teleskop Kepler
Vesmírný teleskop Kepler
Foto: NASA **www.nasa.gov**

San Diego - Jedna z největších exoplanet a zároveň největší planeta, která obíhá dvě hvězdy, byla objevena 3700 světelných let daleko. Měsíce této planety by mohly být vhodné pro život, oznámili vědci.

Jedná se o plynného obra s názvem Kepler-1647 a sami objevitelé ji označují jako planetu Tatooine, což znají hlavně fanoušci Hvězdných válek, protože se jedná o domovskou planetu Luka Skywalkera, která taktéž obíhá dvě hvězdy.

Stejně jako u jiných exoplanet, i tato byla objevena pomocí měření poklesu jasu hvězd. Identifikovat planetu u dvou hvězd je ale mnohem obtížnější, protože přechody nejsou pravidelné a mohou se lišit v délce i hloubce, takže pokles jasu je pokaždé jiný, informuje server ibtimes.com.

Exoplaneta je téměř stejná jako náš Jupiter, svou domovskou hvězdu oběhne za 1107 dní, což je neobvykle velká doba pro tyto planety, normálně jsou mnohem blíže. Zatímco planeta je nevhodná pro život, ale pokud má podobné měsíce jako Jupiter, mohl by na nich být nějaký druh života, leží totiž v obyvatelné zóně od hvězdy, kde není příliš horko, ani příliš zima.

Témata:  teleskop Kepler vesmir

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy