Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Může být deprese dědičná? Studie ukázala zajímavé výsledky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington – Deprese patří k vážným zdravotním problémům, které se začínají podrobně zkoumat až v moderní době. Nová studie, na kterou upozornil server Science Daily a která byla publikována v lékařském časopise American Journal of Psychiatry, varuje, že děti rodičů s depresemi mají samy větší riziko depresí.

Studie, která probíhala více než 30 let, je svou podstatou unikátní. Začala už v roce 1982, ukončena byla v roce 2015. Jejím cílem bylo zjistit, zda jsou deprese a úzkosti nějakým způsobem dědičné. Vždy po 10 letech vědci zveřejnili dosavadní výsledky, dnes jsou již k dispozici výsledky úplné.

Analýza těchto výsledků ukázala, že děti, jejichž rodiče trpěli depresemi, měly samy až třikrát větší riziko vzniku deprese. Byla u nich také větší pravděpodobnost, že se deprese vrátí i po 20. roku jejich života.

Ačkoliv děti spadající do rizikové skupiny se od ostatních nelišily v rámci dosaženého vzdělání, zaměstnání nebo příjmu, studie ukázala, že u nich byla větší pravděpodobnost rozvodu a méně dětí. Celkově se také tito lidé více léčili s psychologickými problémy.

Témata:  deprese zdraví vědci lidé

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy