Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Solar Impulse 2 úspěšně přistál v Oklahomě

Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií vyrazilo v pátek na první etapu v pokusu přeletět Severoamerický kontinent bez paliva.
Foto: solarimpulse.com

Tulsa - Unikátní letoun Solar Impulse 2 zvládl další etapu na své cestě kolem světa, po téměř osmnáctihodinovém letu z Arizony na západě USA přistál v Tulse v Oklahomě. Stroj už má za sebou nejdelší etapu, kterou byl přelet Pacifiku, a na cestě jej čeká ještě Atlantik.

Švýcarský pilot Bertrand Picard tentokrát absolvoval jednu z kratších etap, když urazil vzdálenost téměř 1600 km.

"Dobrý večer, Oklahomo. Let nás dovedl do srdce Spojených států při pokračování solárního obletu světa," uvedli švýcarští letci a konstruktéři vzápětí po přistání, k němuž došlo 45 minut před půlnocí místního času (6:15 SELČ).

Zdroj: YouTube

Solar Impulse 2, který v jednotlivých etapách střídavě pilotují Piccard a jeho krajan André Borschberg, dorazil do Arizony minulé úterý po 16hodinové cestě z Moffettova letiště v Kalifornii. Předtím solární letoun překonal náročnou, více než 4080 kilometrů dlouhou etapu z Havaje, která trvala tři dny.

Ukončit oblet zeměkoule se letoun chystá v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, odkud loni v březnu vyletěl.

Témata:  solární letadlo Solar Impulse

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy