Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exoskeleton pro lidi je skutečností, postaral se o to Hyundai +VIDEO

Hyundai, ilustrační foto
Hyundai, ilustrační foto
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Soul - Hyundai začal s tvorbou tzv. exoskeletonu, neboli česky vnější kostry. Doufají, že se stane dopravním prostředkem budoucnosti, také ale plánují velké věci, ve kterých by měl exoskeleton pomáhat v každodenních činnostech.

Sami tvůrci neskrývají skutečnost, že se inspirovali komiksovou postavou Iron Mana, který z člověka vytvoří superhrdinu. To zatím jejich oblek neumí a i samotná konstrukce moc nepřipomíná Iron Mana, ale spíše exoskelet z filmového Vetřelce.

Vědci v Hyundai věří, že vnější kostra najde široké využití například jako náhrada vozíčků pro lidi, kteří nemůžou chodit, ale i třeba jako speciální oblek pro vojáky nebo jako pomoc dělníkům při zvedání těžkých břemen.

Tento exoskeleton je vylepšenou verzí loňského H-LEX modelu, který Hyundai vyvinul pro seniory a osoby se zdravotním postižením, aby jim pomáhal při fyzické rehabilitaci, píše server gizmodo.com.. "Nositelný robot" je tvořen pro komerční použití, ale i tak neexistuje zatím ani náznak, kdy by se mohl dostat na trh.

Témata:  Hyundai

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy