Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezinárodní centrum klinického výzkumu v Brně za pět let vynalezlo řadu léků i přístrojů

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Brno - Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (ICRC) v říjnu před pěti lety otevřelo nové budovy svého sídla v prostorách nemocnice.

Centrum zaměřené na oblast srdce a mozku od té doby vynalezlo několik přístrojů a léčiv pro lepší léčbu, vydalo přes tisíc odborných publikací a zapojilo se do mezinárodního výzkumného prostředí. Díky tomu se podílí například na vývoji nového kardiostimulátoru nebo se zabývá využitím kmenových buněk při léčbě mozkové mrtvice. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Petra Veselá.

Samotné centrum vzniklo ve spolupráci s prestižní americkou Mayo Clinic v roce 2010, avšak dva roky fungovalo v provizorních prostorách. V té době se utvářely vědecké týmy. Náklady na vznik centra se pohybovaly kolem tří miliard korun. Většinu pokryla Evropská unie, která dala přes dvě miliardy na vybavení centra a jeho provoz na pět let. Dalších 1,6 miliardy korun dal stát z rozpočtu na výstavbu budov, jejichž část však využívá i nemocnice. V centru nyní působí asi 300 zaměstnanců, někteří na plný, jiní na částečný úvazek.

Centrum podalo pět přihlášek o patent. Jeden z nich už byl udělen, další čtyři nejspíš dostane letos nebo příští rok. "Patent byl udělen na látku využitelnou při léčbě rakoviny prostaty. Další patenty žádáme na přístroje, které mohou pomoct s mozkovou mrtvicí, infarktem nebo trombózou," řekl ČTK ředitel pro vnější záležitosti ICRC René Samek. Centrum také žádá o registraci průmyslového nebo užitného vzoru na nové diagnostické přístroje. Výzkumníci z centra získali i 15 mezinárodních ocenění. Letos například jedna z pracovnic za výzkum možných souvislostí mezi poraněním hlavy a pozdějším nástupem Alzheimerovy choroby.

Témata:  vědci Brno léky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy