Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vesmírná loď Dragon přivezla na ISS vánoční dárky

ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
ISS (Mezinárodní vesmírná stanice)
Foto: ESA **www.esa.int**

ISS (oběžná dráha) - Nákladní loď Dragon americké společnosti SpaceX dnes po dvoudenním letu úspěšně dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Dopravila tam zásoby, zařízení, vědecký materiál, ale také vánoční dárky pro posádku orbitálního komplexu. Zatím je jen tříčlenná, ale už v úterý ji doplní další tři členové, kteří dnes odletěli z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Nákladní loď nejprve těsně před polednem SEČ uchopilo robotické rameno, které je nainstalované na vnější straně stanice a slouží k přemísťování materiálu. S jeho pomocí nyní posádka vesmírné stanice loď připojí k modulu Harmony.

Vesmírný kamion se k ISS vydal v pátek z floridského mysu Canaveral. Na oběžnou dráhu kolem Země ho vynesla raketa Falcon 9, patřící rovněž soukromé společnosti SpaceX. První stupeň rakety byl přitom už jednou k letu do vesmíru využit, k letu pro americkou vesmírnou agenturu NASA se tak stalo vůbec poprvé.

Podruhé je na cestě ke stanici rovněž Dragon. Tentokrát na orbitální komplex míří s více než dvěma tunami nejrůznějšího nákladu, včetně důležitých vědeckých zařízení a materiálu nutného pro další výzkum.

Nechybějí ani dárky pro posádku, která na oběžné dráze stráví vánoční svátky i novoroční oslavy. Nyní jsou na komplexu Američané Joe Acab a Vande Hei a Rus Alexandr Misurkin, ale už v úterý se k nim připojí Rus Anton Škaplerov, Američan Scott Tingle a Japonec Norišege Kanai, kteří dnes odstartovali z Bajkonuru.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) Dragon Space-X

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy