Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indie vypustila první raketoplán, výsledek všechny překvapil +VIDEO

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Dillí - Indie vypustila bezpilotní raketoplán, čímž se oficiálně zařadila mezi státy s vesmírným programem. Celkem sedm metrů dlouhý raketoplán vyletěl 70 kilometrů do atmosféry a následně sestoupil na moře.

Což se dá považovat za úspěch, protože NASA zastavila indický vesmírný program v roce 2011, vědci se ale nevzdali a našli si finance sami. Hlavní výhoda raketoplánu Indie je jeho pořizovací cena, která je proti těm z NASA zanedbatelná.

Takové raketoplány by mohly výrazně snížit náklady na průzkum vesmíru. Nejedná se ale o první cestu indického zařízení do vesmíru, jak upozorňuje server BBC. V roce 2013 vyslali úspěšně družici k Marsu.

Pondělní start plavidla RLV-TD, jak Indové svůj raketoplán pojmenovali, proběhl bez problémů. Téměř dvě tuny těžké plavidlo bylo ve zkratce posláno na smrt, neočekávalo se, že první let přežije. Vědci chtěli jen posbírat data z letu a přistání, jenže hned na poprvé usedla raketa bez problémů na plošinu v Bengálském zálivu.

Témata:  Indie vesmir raketoplán

Aktuálně se děje

6. května 2024 16:30

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Byl ozbrojen pistolí

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy