Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvojice astronautů vystoupila z ISS

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: ESA **www.esa.int**

Oběžná dráha - Američtí astronauti Richard Arnold a Andrew Feustel, který s sebou na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) vzal opět postavu Krtečka, zahájili pracovní směnu vně orbitálního komplexu. Pro Arnolda je dnešní výstup do volného prostoru v pořadí třetí, pro Feustela sedmý.

Dvojice mimo jiné nainstaluje nové antény, vymění kamerový systém na jednom z nosníků stanice a vymění dvojici kapalinových propojek k chladicímu zařízení ISS.

Šestihodinový výstup měl původně začít krátce po 14:00 SEČ, nakonec ale začal se zhruba 90minutovým zpožděním kvůli kontrole těsnosti skafandrů, která trvala déle, než se předpokládalo.

Antény, které astronauti na vnějšku stanice namontují, v budoucnu připojí k datovému systému komplexu přístroj ECOSTRESS. Ten k ISS ještě letos dopraví nákladní loď Dragon americké soukromé společnosti SpaceX. Zmíněný přístroj je určen k dálkovému teplotnímu průzkumu pozemských ekosystémů, aby vědci lépe porozuměli tomu, kolik vody rostliny potřebují.

Feustel s sebou na každou kosmickou misi bere předměty odkazující na Českou republiku, protože jeho manželka Indira má české kořeny. Poprvé měl u sebe básnickou sbírku Jana Nerudy Písně kosmické a také českou vlajku, na druhé cestě ho pak doprovázela figurka Krtečka. Ta nyní, v menším provedení, k ISS přiletěla znovu.

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy