Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američtí astronauti za sebou mají další úspěšnou pracovní směnu vně ISS

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Mezinárodní vesmírná stanice (ISS)
Foto: NASA **www.nasa.gov**

ISS (oběžná dráha) - Američtí astronauti Andrew Feustel a Richard Arnold úspěšně splnili svou další pracovní směnu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). V přímém přenosu vysílaném na webu americké vesmírné agentury NASA provedli především plánovanou úpravu chladicího systému stanice.

Šlo už o druhý společný výstup Feustela a Arnolda do otevřeného kosmu od jejich příletu na ISS 23. března. Ten první uskutečnili už šest dní poté, co "vkročili" do orbitálního komplexu. Další taková akce je čeká v polovině června.

Během dnešního výstupu nejprve přemístili dvě čerpadla důležitého chladícího systému. Pak nainstalovali novou kameru a také zdokonalené komunikační zařízení určené pro budoucí přistávání lodí komerčních letů s posádkou. Astronautům se práce dařila, a tak stihli ještě něco navíc.

"Dobrá práce," ocenilo pozemní kontrolní středisko šest a půl hodiny trvající počínání astronautů, než jim dalo pokyn k návratu do útrob komplexu.

Feustel už pracoval ve volném vesmírném prostoru poosmé, zatímco jeho kolega Arnold si vyšel za prací ven "teprve" počtvrté. Dobrou souhru si budou moci zopakovat už 14. července, na kdy jim NASA naplánovala další "vnější směnu".

Témata:  ISS (Mezinárodní vesmírná stanice) vesmir astronauti

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy