Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Solar Impulse 2 čelí nepřízni počasí. Start z Pensylvánie byl kvůli bouřkám odložen

Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií
Švýcarské letadlo Solar Impulse poháněné pouze sluneční energií
Foto: solarimpulse.com

New York - Letoun Solar Impulse 2 musí na své cestě kolem světě opět čelit nepřízni počasí. Dnešní start z amerického státu Pensylvánie byl kvůli bouřkám odložen.

Letoun měl vyrazit okolo půlnoci místního času (06:00 SELČ) na cestu trvající zhruba čtyři hodiny, v jejímž závěru byl plánován oblet sochy Svobody. Počasí však švýcarského pilota Andrého Borschberga přimělo start odložit. Nový termín tým zatím neoznámil.

Zdroj: YouTube

V pořadí 14. etapa bude jednou z těch nejkratších: stroj během ní urazí asi 130 kilometrů. Poté Borschberga a jeho kolegu Bertranda Picarda čekají ještě dvě etapy - jedna na ještě neupřesněné místo do Evropy a druhá do Abú Zabí. Obě potrvají asi 120 hodin, spolu s přeletem z Japonska na Havaj tak budou patřit k nejdelším a nejnáročnějším.

Solar Impulse 2 zahájil cestu loni v březnu ve Spojených arabských emirátech. Stroj má na svém povrchu 17.248 fotovoltaických článků. Rozpětí křídel je 72 metrů, což je více, než má Boeing 747.

Témata:  solární letadlo Solar Impulse

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy