Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec závislosti na mobilech? Takhle bude vypadat příští generace smartphonů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Lidé jsou podle posledních průzkumů závislí na svých mobilech. Často se stává, že místo živé komunikace preferují komunikaci a trávení svého času v režimu online. S touto závislosti chce bojovat příští generace mobilních přístrojů, které se od dnešních budou lišit zcela zásadním způsobem – budou obsahovat pouze nejnutnější funkce a podobat se budou spíš historicky prvním mobilním telefonům, které kdy viděl svět.

Služba BBC uvádí, že s tímto revolučním ale zároveň velmi jednoduchým nápadem přišel norský podnikatel Petter Neby v roce 2008. S problémem závislosti na mobilu se Neby setkal v momentě, kdy v jeho vztahu s dcerou vzniklo napětí. Děti v dnešní době aktivněji podléhají závislosti na technologiích, v důsledku čehož odmítají komunikovat s vnějším světem.

Petter se zaměřil na vývoj nových smart phonů, hlavním jeho kritériem byla jednoduchost a lakoničnost. Tak vznikl jeho spart-up s názvem Punkt. Nyní Punkt projektuje smart phony, které vás mohou překvapit svojí  jednoduchostí. Jsou tak jednoduché, že kromě volání neobsahují téměř žádné jiné funkce.

Introducing, The Light Phone II - a phone for humans: https://t.co/O2WwKHsdz2 pic.twitter.com/pa7MNCGSQI

— light (@thelightphone) 1. března 2018

Společnost Punkt v roce 2015 vyvinula model s názvem Light Phone, která svět překvapila nejen svojí jednoduchostí, ale i dokonalou designovou stránkou. Na rozdíl od dnešních mobilů je Light Phone určen pouze pro volání, tento mobil neobsahuje ani tradiční displej.

Některým uživatelům tento přístroj může přijít jako primitivní. Hlavním heslem Punktu je svoboda od klasických smart phonů, které postupně okupují náš svobodný čas a pronikají do osobního života. A proto je Light Phone dokonale jednoduchý, vyvinout na něm závislost je naprosto nereálné.

 Pro většinu populace se mobil stal dalším, umělým lidským orgánem. V souvislosti s tímto jevem vznikl pojem nomofibie (no-mobile-phone-phobia), které označuje poruchu spočívající v závislosti na vlastním mobilním přístroji. Jedinec má strach z vybití baterie či zapomenutí nebo ztráty samotného telefonu.

 

Témata:  mobily

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy