reklama

Když pereme, je důležité do bubnu dávat zvlášť spodní prádlo. Proč? To se vám pokusíme v několika bodech vysvětlit.

Vědci prokázali, že průměrný kousek spodního prádla na sobě může mít až desetinu gramu fekálií. Takže pokud jej dáte do pračky spolu s jiným oblečením, hádejte co se stane? Kvůli jedinému kousku spodního prádla se tak do vody může dostat asi 100 milionů bakterií E. coli a Staphylococcus aureus, tedy zlatého stafylokoka. Toto číslo vychází z výzkumu provedeného doktorem Charlesem Gerbem, profesorem mikrobiologie na univerzitě v Arizoně.

Plně automatické pračky nám dnes praní výrazně usnadňují. Řada programů využívá k praní studenější vodu, než bylo běžné dříve. Je ale třeba pamatovat na to, že teplota potřebná k zabití bakterií na našich oděvech, zejména na spodním prádle, je minimálně 40 stupňů Celsia. Zvláště spodní prádlo je lepší prát v horké vodě – obzvlášť pokud jeho majitel trpí nějakou infekci.

Děti a starší lidé mají nižší imunitu. Jsou mnohem citlivější na infekce než my a špatně prané prádlo je poslední věc, kterou potřebují. Vědci dokonce doporučují zvýšit teplotu vody při praní na 60 stupňů Celsia, pokud je v domě někdo nemocný nebo s oslabenou imunitou, protože právě tato vysoká teplota zabije všechny bakterie.

Lidé si dávají dobrý pozor na to, aby jejich kuchyně byla čistá. Ale pokud budeme společně prát utěrky a spodní prádlo, moc si nepomůžeme. Pokud nebudeme tyto dva druhy prádla oddělovat, může spodní prádlo na kuchyňské utěrky přenést již zmíněného stafylokola a E. Coli. A z utěrky se bakterie přenesou na kuchyňského nádobí. A to rozhodně není hezká představa.

Většina z nás spoléhá na silné čisticí prostředky, ve kterých pereme naše oblečení. Ale kvůli teplotě, kterou používáme, je i tak pravděpodobné, že naše oblečení bude infikováno. Pokud nepoužíváte k praní horkou vodu, možná používáte prací prášek s bělicím prostředkem. Pokud ale chcete výrazně snížit šanci na přenos infekce, musíte používat obojí zároveň - tedy jak horkou vodu, tak prášek s bělícím prostředkem. Pokud už musíte prát na nižší teploty, je dobré použít dezinfekční prostředek na prádlo.

Je známo, že tekuté prostředky neobsahují bělící činidla. Proto nejsou vhodné k praní spodního prádla a jiných nečistých oděvů, protože je to právě bělící činidlo, které zbavuje oblečení infekcí a bakterií. Práškové čisticí prostředky jsou v takovém případě lepší, protože většinou bělící prostředek obsahují.