reklama

Jeff Nesbit je bývalý ředitel odboru legislativy a veřejných záležitostí v National Science Foundation a autor více než 24 knih, který zkoumal nejnovější zjištění o schopnostech AI. Došel k závěru, že lidská rasa by mohla přestat existovat již v roce 2050 - nebo se také může stát nesmrtelnou. 

Nesbit vysvětluje teorii známou jako ASI, neboli ‚umělá super-inteligence‘, která předpokládá, že AI se vyvine do superpočítače, který se bude učit tak rychle, že předčí lidskou inteligenci a vyřeší všechny problémy.

Existují ale také další teorie. Na jedné straně stojí Ray Kurzweil, americký vynálezce, futurolog a jedna z klíčových postav technologického vývoje ve společnosti Google, který lidstvo žádá, aby se nebálo umělé inteligence. Místo toho poukazuje na starší a naléhavější hrozby jako je bioterorismus či jaderná válka.  Podporuje také myšlenku tzv. transhumanismu, tedy hnutí, které podporuje použití nových vědeckých objevů a technologií k vylepšení lidských mentálních i fyzických schopností.

Kurzweil také říká, že díky duševním schopnostem umocněným AI by dramaticky klesla globální míra násilí, válek a vražd. Tvrdí také, že AI pomůže najít léky na nemoci, vyvine obnovitelné zdroje energie, nebo zlepší péči o osoby se zdravotním postižením. Kurzweil si myslí, že AI dosáhne „lidské úrovně“ v roce 2029, což nám dává jen málo času, abychom „vypracovali etické standardy“.

Pak je tu Rollo Carpenter, tvůrce softwaru Cleverbot, konverzačního robota, který působí a jedná tak věrohodně, že si lidé na druhé straně počítače myslí, že hovoří s člověkem. I on věří, že bude vyvinuta technologie, která lidstvu pomůže při řešení celé řady problémů. Tvrdí ale, že schopnost vyvinout algoritmy potřebné k dosažení plně umělé inteligence bude trvat ještě několik desetiletí. A navíc bude představovat riziko.

„Nemůžeme přesně vědět, co se stane, když stroj přesáhne naši vlastní inteligenci, takže nemůžeme vědět, jestli nám bude nesmírně pomáhat, nebo nás bude ignorovat a odsune nás na vedlejší kolej, nebo možná všechno zničí,“ vysvětluje.

Miliardář podnikatel Elon Musk, který spoluvlastnil internetový platební systém PayPal, založil kosmickou společnost SpaceX a spoluzaložil a v pozici CEO vede automobilku Tesla Inc. Ten řekl studentům v rozhovoru, že v oblasti AI „vyvoláváme démona“.

Při projevu na Massachusetts Institute of Technology (MIT) uvedl: „Kdybych měl hádat, co bude naše největší existenční hrozba, je to pravděpodobně umělá inteligence. Takže musíme být velmi opatrní. S umělou inteligencí přivoláváme démona. Ve všech těchto příbězích je chlap s pentagramem a svěcenou vodu a je si jistý, že může ovládat démona. Ale nemůže.“

V roce 2015 otevřeném dopise profesor Stephen Hawking napsal, že AI může umožnit rozvoj autonomních zbraní, které by revolucionizovaly válku - a ne k lepšímu. „Autonomní zbraně jsou ideální pro úkoly, k atentátům, destabilizaci národů, podrobování populace a selektivnímu zabíjejí určité etnické skupiny. Zahájení vojenských závodů ve zbrojení AI je špatný nápad, a mělo by tomu být zabráněno zákazem autonomních útočných zbraní mimo smysluplnou lidskou kontrolu,“ uvedl tehdy.

Hawking, který je sám schopen komunikovat pouze prostřednictvím technologie, která využívá základní formu AI, pro  BBC dodal: „Vývoj plné umělé inteligence by mohl znamenat konec lidské rasy.“ Zmínil také potenciální nebezpečí ASI. „Lidé, kteří jsou omezeni pomalou biologickou evolucí, nemohou konkurovat a budou nahrazeni,“ dodal.

Ale všichni se shodují na jedné věci - někdy v příštích asi 30 letech budeme mít k dispozici superpočítač, které dokáže napodobit lidský mozek a vyvinout se se do super-inteligence, tedy ASI.

Spisovatel Tim Urban nastiňuje budoucnost: „Většina vědců, na které jsem narazil, varuje, že ASI bude mít možnost způsobit zánik lidí. Mnozí také věří, že bude moci být využita příznivě. Schopnosti ASI by mohly být také použity, aby jednotliví lidé a náš druh jako celek, dosáhli nesmrtelnosti,“ dodává.